Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowując je ze słodkich ziemniaków, z łatwością stworzycie smaczny lunch, przekąskę lub nawet deser. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki.
Placki ze słodkich ziemniaków to wyjątkowa warzywna przekąska. Chrupiący batat smakuje doskonale z dodatkiem serka wiejskiego lub kwaśnej śmietany, ale będzie też doskonałą bazą do zdrowego deseru.
Przepis na pyszne placuszki z batatów
Składniki:
300 g batata/1 średnia sztuka
1/2 niewielkiej cebuli
2 jaja
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki
po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i suszonej kurkumy
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Batata myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przenosimy go do dużej miski, a następnie dodajemy obraną i startą cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po pełnej łyżce masy na 1 placka, rozprowadzając ją tak, aby wyszedł nam cieńszy placek. Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
Gotowe placki odkładamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z gęstą śmietaną, serem typu feta lub domowym hummusem.
Wskazówki:
Placki możecie także upiec. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóżcie do niego placuszki, uformowane na pokrytej papierem i oliwą blasze, na około 15 minut. Będą lekkie i chrupiące.
Te pyszne placuszki możecie podać jako deser. Wystarczy, że pominiecie cebulę, a przyprawy zastąpicie cynamonem lub przyprawą do piernika. Możecie pokusić się o posmarowanie ich serkiem mascarpone i podanie z konfiturą. Świetnie sprawdzi się ta śliwowa lub obrane i szybko przesmażone na tłuszczu kokosowym pomarańcze.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku