Smakosze.pl
Placki z batatów

canva/ALLEKO

Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowując je ze słodkich ziemniaków, z łatwością stworzycie smaczny lunch, przekąskę lub nawet deser. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki.

Placki ze słodkich ziemniaków to wyjątkowa warzywna przekąska. Chrupiący batat smakuje doskonale z dodatkiem serka wiejskiego lub kwaśnej śmietany, ale będzie też doskonałą bazą do zdrowego deseru.

Przepis na pyszne placuszki z batatów

Składniki:

  • 300 g batata/1 średnia sztuka

  • 1/2 niewielkiej cebuli

  • 2 jaja

  • 3 pełne łyżki mąki pszennej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki papryki

  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i suszonej kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Batata myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przenosimy go do dużej miski, a następnie dodajemy obraną i startą cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Babcine mielone wieprzowe

Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po pełnej łyżce masy na 1 placka, rozprowadzając ją tak, aby wyszedł nam cieńszy placek. Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki odkładamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z gęstą śmietaną, serem typu feta lub domowym hummusem.

Wskazówki:

  • Placki możecie także upiec. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóżcie do niego placuszki, uformowane na pokrytej papierem i oliwą blasze, na około 15 minut. Będą lekkie i chrupiące.

  • Te pyszne placuszki możecie podać jako deser. Wystarczy, że pominiecie cebulę, a przyprawy zastąpicie cynamonem lub przyprawą do piernika. Możecie pokusić się o posmarowanie ich serkiem mascarpone i podanie z konfiturą. Świetnie sprawdzi się ta śliwowa lub obrane i szybko przesmażone na tłuszczu kokosowym pomarańcze.

Bataty na stole

Bataty na stole

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >