Smakosze.pl
ciasto z galaretką

canva/pixelshot

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

18 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Deser, który przygotujesz bez wysiłku? To ciasto idealnie pasuje do tego opisu. Nie wymaga pieczenia i kusi pysznymi galaretkami owocowymi. Spróbuj tej pysznej alternatywy klasycznego sernika na zimno.

Smak owoców budzi skojarzenia z piękną, słoneczną pogodą. Z tym też zwykle kojarzą nam się lekkie desery na zimno z dodatkiem sera. Często jednak ich przygotowanie wymaga umiejętnego skorzystania z substancji żelujących takich jak żelatyna czy agar. Zastosowanie galaretki pozwoli uniknąć uciążliwego mieszania i grudek w masie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Składniki:

  • 200-220 g ulubionych herbatników

  • 2 czerwone galaretki np. truskawkowe

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego

Galaretki czerwone i cytrynowe rozpuszczamy osobno, każdą w 2 szklankach gorącej wody. Następnie naczynie z czerwoną galaretką wstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą. Miskę z galaretką cytrynową studzimy na blacie.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 21 × 28 cm układamy herbatniki. Ostudzoną zawartość naczynia ze zlewu mieszamy z połową serka homogenizowanego. Wylewamy na blaszkę z herbatnikami i odkładamy na bok, do czasu, aż stężeje.

Biszkopt

Prosty sposób na puszysty biszkopt

CZYTAJ DALEJ

W międzyczasie w zlewie z zimną wodą studzimy galaretką cytrynową. Kiedy będzie już chłodna, łączymy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym i wykładamy do formy. Na wierzchu rozkładamy kolejną partię herbatników. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Jeśli masz więcej czasu, tym przepisie możesz wykorzystać domową galaretkę truskawkową. Spróbuj także naszego sernika na zimno z galaretkami. Połączenie delikatnego sera ze słodyczą owocowego żelu zachwyci każdego smakosza.

galaretki

galaretki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: seryzgoliszewa, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >