Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa
screen z kanału Przepisy Joli na YouTube

Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa

2 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiemy, że kochacie słodkie przekładańce. Dlatego podajemy wam przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych są tu powidła i masa krówkowa. Oczywiście nie obędzie się też bez chrupiących herbatników i śmietanki. Takie ciasto możecie przygotować na co dzień i od święta.

Wielowarstwowe ciasta są bardzo smaczne, bo każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jest tam zwykle warstwa ciastek, dżemu lub konfitury, masy śmietanowej, serowej czy kajmakowej. Można też dorzucić orzechy, czy posypać wierzch ciasta, tak jak to zrobiliśmy my, spłatkowanymi migdałami. Efekt jest naprawdę wyśmienity. Zachęca też samo zdjęcie ciasta - pochodzi ono z kanału Przepisy Joli na YouTube.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa

Składniki:

  • 2 opakowania kakaowych herbatników

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1,5 l śmietanki 30 proc.

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 75 dag mielonego twarogu

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • słoiczek powideł śliwkowych

  • 3/4 puszki masy krówkowej

  • spłatkowane migdały do posypania

Przygotowanie ekspresowego ciasta bez pieczenia

Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj do niej porcje mielonego twarogu. Na końcu połącz całość z żelatyną.

Masę śmietanowo-twarogową podziel na 3 równe części. Jedną zmiksuj z kakao, drugą z cynamonem, trzecią zostaw bez dodatków. Na warstwę herbatników wyłóż masę z kakao, równomiernie ją rozprowadź. Przykryj warstwą herbatników, posmaruj powidłami. Wyłóż masę z cynamonem, przykryj herbatnikami.

Wyłóż masę bez dodatków, przykryj ją ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmaruj masą krówkową, posyp podprażonymi, spłatkowanymi migdałami. Ciasto dobrze schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych przepisów na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować proste kremówki , a także jak zrobić piankowe ciasto z trzech rodzajów czekolady .

powidła
powidła

Źródło: canva/Aleksandr Kichigin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy