Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste, piankowe ciasto bez pieczenia z 3 rodzajów czekolady
Adam Moskal
Adam Moskal 18.11.2021 01:00

Puszyste, piankowe ciasto bez pieczenia z 3 rodzajów czekolady

Ciasto bez pieczenia
canva/suravikin, Getty Images

Ciasto czekoladowe zazwyczaj kojarzy się z koniecznością pieczenia, jednak poniższa receptura pokazuje, że bez piekarnika również można przygotować coś pysznego. Każdy, kto spróbuje tego deseru, natychmiast się w nim zakocha, gdyż składa się z aż 3 rodzajów czekolady pod postacią delikatnego musu. Jeśli więc chcesz zaimponować swoim gościom kulinarnymi umiejętnościami, ciężko o lepsze ciasto.

Planujesz niedługo urządzić przyjęcie i chcesz podać swoim gościom na deser czekoladowe ciasto, jednak piekarnik odmówił posłuszeństwa i przestał działać? Na ratunek przychodzi banalnie prosty przepis, który prezentujemy niżej. Dzięki niemu zrobisz efektownie wyglądające ciasto o jeszcze lepszym smaku.

Ciasto złożone z trzech rodzajów musu wyróżnia wyjątkowa gładkość i delikatność. Najlepszym kompanem tego ciasta jest mocno zaparzona kawa, która przełamuje słodycz i jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia. Dobrym pomysłem jest również wsypanie szczypty kawy rozpuszczalnej do musu, dzięki czemu smak czekolady będzie bardziej intensywny.

Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki:

  • 180 g ciasteczek kruchych

  • 250 g masła

  • 150 g czekolady mlecznej

  • 150 g czekolady deserowej

  • 175 g czekolady białej

  • 1,2 l śmietany 36%

  • 6 łyżeczek żelatyny

  • szklanka wody

Zacznij od roztopienia 100 g masła i odstawienia go do ostudzenia. Wszystkie ciastka zawiń w czystą ściereczkę i rozkrusz przy użyciu wałka do ciasta. Wymieszaj masło z ciastkami i wyklej masą spód tortownicy, następnie wstaw ją do lodówki.

W kąpieli wodnej rozpuść jedną z czekolad z 50 g masła. W mniejszej miseczce wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Ubij 400 ml śmietany na sztywną pianę i połącz ją z żelatyną. Wymieszaj ją z roztopioną czekoladą. Powtórz czynność z każdym rodzajem czekolady, aż do wyczerpania składników.

Wyjmij spód z lodówki i rozlej na nim masę z gorzkiej czekolady. Wstaw ją do lodówki na 20 minut, po tym czasie wyłóż kolejną warstwę musu. Gdy wszystkie masy stężeją na cieście, posyp je tartą czekoladą mleczną lub siekanymi orzechami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe z musu

Źródło zdjęcia: canva/Irina-Kupenska, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gazetakrakowska.pl

Zapraszamy na nasz Instagram