Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciasto z mikrofalówki
canva/HeikeRau, Getty Images

Ekspresowe ciasto z mikrofalówki

17 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie zawsze ma się czas na wielogodzinną pracę w kuchni przy pieczeniu ciasta na deser. Czasem warto poświęcić się relaksowi, na co pozwoli poniższa receptura. Ciasto z mikrofalówki robi się w kilka minut, a jego smak oraz puszystość są wybitne.

Ciasto z kubka "pieczone" w mikrofalówce zaskakuje prostotą wykonania, jego szybkością, a także intensywny czekoladowym smakiem, który bardziej przypomina klasyczne ciasto, niż ekspresowy deser w 5 minut.

Kolejną zaletą jest niewielka ilość składników potrzebnych do cieszenia się jego smakiem. Każdy z nich można znaleźć w swojej spiżarce czy lodówce, więc nie ma nawet konieczności, by wybierać się do sklepu.

Przepis na ciasto z mikrofalówki

Składniki na dwie porcje:

  • 8 łyżek mąki pszennej

  • 3 łyżki kakao

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 8 łyżek mleka

  • 8 łyżek rozpuszczonego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Przed przygotowaniem masy upewnij się, że masło osiągnęło już temperaturę pokojową - wlanie go, gdy będzie zbyt gorące, może skończyć się fiaskiem, gdyż jajka zbyt szybko się zetną.

Przygotuj dwa kubki o pojemności 330 ml. Do każdego z nich wsyp po 4 łyżki mąki, 1,5 łyżki kakao, 0,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka i 4 łyżki rozpuszczonego masła. Dokładnie całość wymieszaj.

Wstaw naczynia do mikrofalówki ustawionej na maksymalną moc. Minutnik nastaw na 3,5 minuty. Po tym czasie ciasto jest gotowe. W środku zachowuje puszystość i wilgoć, a na zewnątrz ma delikatną skórkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Ciasto w kubku

Źródło zdjęcia: canva/Зоряна Ивченко, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy