Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone
Klasyczne kotlety, najczęściej schabowe, jeśli są podawane zbyt często, mogą szybko się znudzić. Dlatego prezentujemy kotlety po parysku z piersi kurczaka. Są delikatne, soczyste i wspaniale chrupią podczas jedzenia.
Kotlety po parysku różnią się tradycyjnej wersji sposobem wykonania panierki. Zamiast bułki tartej, mięso obtacza się w mące pszennej, a na jeden plaster kurczaka przypada jedno jajko.
Są banalnie proste i wyjątkowo szybkie w gotowaniu, dlatego stanowią świetną opcję obiadową. Warto podać je z surówką ze świeżej marchewki i jabłka oraz łódeczek ziemniaczanych.
Przepis na kotlety po parysku
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 jajka
olej
mąka pszenna
oregano
sól
pieprz
Zacznij od przekrojenia piersi na pół. Podziel ją na 2 połówki, odetnij nadmiar tłuszczu, błony i ewentualne chrząstki. Tłuczkiem do mięsa rozbij je na cienkie kotlety.
Na jednym talerzu rozsyp mąkę pszenną, a na drugim rozbełtaj z dużą ilością pieprzu jajka. Mięso oprósz solą oraz oregano. Najpierw obtocz je w mące, a następnie w jajku.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim opanierowane kawałki mięsa z obu stron. Gdy uzyskasz chrupiącą i złotą panierkę, przełóż je na papier kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.
Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkoslodka.pl