Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju. Babcie nie będą mogły się go nachwalić
Canva /matka_Wariatka

Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju. Babcie nie będą mogły się go nachwalić

15 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Proponowany dziś przez nas deser jest tak zwanym deserem ekspresowym. Do jego wykonania potrzebujemy podstawowych kuchennych składników, a samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Pyszne ciasto ze śliwkami na oleju to wspaniały poczęstunek dla wszystkich amatorów słodkości.

Dodatek oleju bardzo dobrze sprawdza się przy wypiekach. Sprawia on, że ciasto ze śliwkami na oleju wychodzi niezwykle puszyste. Sam w sobie olej zawiera również korzystne dla naszego organizmu składniki. Pamiętaj jednak, aby do pieczenia wybierać zawsze olej rafinowany, a nie ten tłoczony na zimno.

Składniki na pyszne ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 2 duże jajka

  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do posłodzenia owoców

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • szczypta soli

  • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 7-8 śliwek węgierek

  • 2 szczypty cynamonu

Jak przygotować szybkie i banalnie proste ciasto ze śliwkami na oleju

Owoce na ciasto ze śliwkami na oleju umyj i pokrój na połówki. Z każdej połówki usuń zawartą w niej pestkę . Ułóż śliwki na płaskiej powierzchni miąższem do góry i obsyp równomiernie cukrem oraz cynamonem .

Jajka wbij do miski. Dodaj cukier oraz esencję z wanilii i szczyptę soli . Ubij mikserem na jasną jednolitą masę. Wciąż miksując, połącz masę na ciasto z olejem, a następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .

Wymieszaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładaj owoce tak, aby leżały skórką do dołu . Wstaw ciasto ze śliwkami na oleju do rozgrzanego piekarnika .

Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut . Stopień upieczenia ciasta ze śliwkami na oleju sprawdzaj za pomocą drewnianego patyczka . Po upieczeniu odstaw je do ostudzenia . Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Wypróbuj pyszne ciasto bez pieczenia na spodzie w herbatników . Klasyczna szarlotka z tego przepisu powala swoim smakiem .

ciasto ze śliwkami na oleju
ciasto ze śliwkami na oleju

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy