Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

szarlotka
canva/tamara_kulikova

Macie ochotę na szybką szarlotkę? Przygotowanie wypieku nie zajmie wam wiele czasu, jeśli macie pod ręką mus owocowy i schłodzone składniki na kruche ciasto. Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis — bliscy będą zachwyceni takim deserem.

Szarlotka jest jednym ze sztandarowych jesiennych wypieków. Pierwsze chłodne dni zbiegają się w czasie z momentem pojawienia się na targu idealnych do przygotowania tego wypieku jabłek, czyli antonówek i szarej renety. Warto kupić większą ilość owoców i zamknąć je w słoikach na zimę.

Taki patent zastosujemy dzisiaj, proponując wam sprawne przygotowanie ciasta na kruchym spodzie z użyciem wcześniej uprażonych jabłek. Polecamy zawsze mieć w lodówce podstawowe składniki — nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie was ochota na ten przysmak.

Przepis na ekspresową szarlotkę na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

  • 20 dag zimnego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 średnie jajo wyjęte z lodówki

  • 1 litrowy słoik domowych jabłek prażonych

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Jak upiec pyszną szarlotkę? Z naszym patentem przygotujecie ją ekspresowo

Na stolnicy tworzymy kopczyk z przesianej mąki, cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i soli. W środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Zimne masło kroimy nożem w plasterki, a następnie siekamy je z pozostałymi składnikami.

Szybko zagniatamy ciasto kruche. Formujemy z niego kulę. Połową masy wyklejamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wyrównujemy spód przy pomocy szklanki i delikatnie nakłuwamy go widelcem.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Drugą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C i wstawiamy do niego na 15 minut spód.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka ze słoika. Mus owocowy przykrywamy startym na tarce ciastem wyjętym z zamrażalnika. Szarlotkę pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Podajemy po ostudzeniu, posypaną cukrem pudrem. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na aromatyczne wypieki. Spróbujecie koniecznie delikatnego ciasta czekoladowego z wiśniowym dżemem. Polecamy także wyborny sernik krakowski Magdy Gessler.

Szarlotka jest znakomita
canva/Corinne Poleij

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: