Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego. 20 minut i gotowe
Ciężko o bardziej rozchwytywany przysmak niż faworki, które zachwycają chrupkością, delikatnością oraz słodyczą. Nazywane również chruścikami są łatwe i szybkie do przygotowania, jeśli wykorzysta się do tego ciasto francuskie. Gotowe ciasto francuskie można kupić w wielu sklepach spożywczych, co znacznie ogranicza konieczny wysiłek.
Faworki są zwykle jedzone w okolicy Tłustego Czwartku, jednak niektórzy mogą czuć do nich silną tęsknotę - wtedy oczekiwanie na ten jeden dzień w roku strasznie się dłuży. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie faworków z ciasta francuskiego, co pozwala na ekspresowe cieszenie się ich smakiem.
Ciasto francuskie wymaga oczywiście bardzo dużo czasu, jeśli decyduje się na zrobienie go własnoręcznie. Na szczęście w sklepach spożywczych można kupić gotowe rolki z ciastem, które nie kosztuje dużych pieniędzy.
Przepis na ekspresowe faworki
Składniki:
-
2 opakowania ciasta francuskiego
-
cukier puder
Na początku wyjmij ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nie rozwiń rulon z ciasta francuskiego. Przetnij je na połowę i podziel na prostokąty o długości około 4 x 12 cm. Każdy z pasków natnij kolejno tak, aby można było zwinąć je w kokardkę, zupełnie jak tradycyjne faworki. Zroluj je i ułóż w równych około 1-centymetrowych odstępach na papierze do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka blachę z chruścikami.
Piecz je przez około 13 minut, aż urosną i staną się puszyste. Gdy są jeszcze ciepłe, oprósz je cukrem pudrem, dzięki czemu cukier łatwiej do nich przylgnie i nie będzie spadał. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na nieziemsko zdrowy i lekki sernik od Anny Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/muzzyco, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam