Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego. 20 minut i gotowe
canva/ma-k, Getty Images Signature

Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego. 20 minut i gotowe

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciężko o bardziej rozchwytywany przysmak niż faworki, które zachwycają chrupkością, delikatnością oraz słodyczą. Nazywane również chruścikami są łatwe i szybkie do przygotowania, jeśli wykorzysta się do tego ciasto francuskie. Gotowe ciasto francuskie można kupić w wielu sklepach spożywczych, co znacznie ogranicza konieczny wysiłek.

Faworki są zwykle jedzone w okolicy Tłustego Czwartku, jednak niektórzy mogą czuć do nich silną tęsknotę - wtedy oczekiwanie na ten jeden dzień w roku strasznie się dłuży. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie faworków z ciasta francuskiego, co pozwala na ekspresowe cieszenie się ich smakiem.

Ciasto francuskie wymaga oczywiście bardzo dużo czasu, jeśli decyduje się na zrobienie go własnoręcznie. Na szczęście w sklepach spożywczych można kupić gotowe rolki z ciastem, które nie kosztuje dużych pieniędzy.

Przepis na ekspresowe faworki

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • cukier puder

Na początku wyjmij ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nie rozwiń rulon z ciasta francuskiego. Przetnij je na połowę i podziel na prostokąty o długości około 4 x 12 cm.  Każdy z pasków natnij kolejno tak, aby można było zwinąć je w kokardkę, zupełnie jak tradycyjne faworki. Zroluj je i ułóż w równych około 1-centymetrowych odstępach na papierze do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka blachę z chruścikami.

Piecz je przez około 13 minut, aż urosną i staną się puszyste. Gdy są jeszcze ciepłe, oprósz je cukrem pudrem, dzięki czemu cukier łatwiej do nich przylgnie i nie będzie spadał. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na nieziemsko zdrowy i lekki sernik od Anny Lewandowskiej.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/muzzyco, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy