Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia - mamy przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.01.2022 01:00

Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia - mamy przepis

szarlotka
YouTube kanał Kuchnia Pyszności

Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego.

Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?

Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia

Składniki:

  • 1,5 kg winnych jabłek

  • pół cytryny

  • cukier do smaku

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 100 g herbatników jasnych lub ciemnych

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka żelatyny

  • kakao do posypania

Przygotowanie szarlotki

Jabłka obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki. Włóż je do garnka, skrop sokiem z cytryny. Mieszając, podgrzewaj, aż zaczną się rozpadać.

Jeśli jabłka są kwaśne, dosłodź je do smaku, a potem dodaj do nich sproszkowaną galaretkę. Całość mieszaj, aż galaretka dobrze połączy się z jabłkami.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Wyłóż na nie gorącą masę jabłową. Po schłodzeniu wstaw ją do lodówki, by dobrze stężała.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą żelatynę.

Bitą śmietanę wyłóż na masę jabłkową. Wyrównaj jej powierzchnię, oprósz przez sitko ciemnym kakao. Ciasto dobrze schłodź.

Wskazówka: Zamiast oprószać kakao, wierzch ciasta możesz posypać pokruszonymi herbatnikami.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować ciasto Maxi King, a także jak zrobić ciasto Toffi.

bita śmietana
bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Katerina Homes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepiski

Zapraszamy na nasz Instagram