Smakosze.pl
szarlotka

YouTube kanał Kuchnia Pyszności

Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia - mamy przepis

18 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego.

Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T143427.444

Najlepszy przepis na kultowego Coleslawa - hitową surówkę z KFC

CZYTAJ DALEJ

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?

Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia

Składniki:

  • 1,5 kg winnych jabłek

  • pół cytryny

  • cukier do smaku

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 100 g herbatników jasnych lub ciemnych

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka żelatyny

  • kakao do posypania

Przygotowanie szarlotki

Jabłka obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki. Włóż je do garnka, skrop sokiem z cytryny. Mieszając, podgrzewaj, aż zaczną się rozpadać.

Jeśli jabłka są kwaśne, dosłodź je do smaku, a potem dodaj do nich sproszkowaną galaretkę. Całość mieszaj, aż galaretka dobrze połączy się z jabłkami.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Wyłóż na nie gorącą masę jabłową. Po schłodzeniu wstaw ją do lodówki, by dobrze stężała.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą żelatynę.

Bitą śmietanę wyłóż na masę jabłkową. Wyrównaj jej powierzchnię, oprósz przez sitko ciemnym kakao. Ciasto dobrze schłodź.

Wskazówka: Zamiast oprószać kakao, wierzch ciasta możesz posypać pokruszonymi herbatnikami.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować ciasto Maxi King, a także jak zrobić ciasto Toffi.

bita śmietana

bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Katerina Homes z Pexels

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepiski

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >