Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami
Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu.
Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.
Wyborna zupa ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami
Składniki:
porcja rosołowa z indyka
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
1 cebula
4-5 ziemniaków
5-6 kiszonych ogórków plus sok z kiszonych ogórków
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
Przygotowanie zupy ogórkowej
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj ziarna ziela i listki laurowe, gotuj 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę oczyść, możesz przekroić na pół. Dodaj do gotującego się mięsa razem z odrobiną soli.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, dalej gotuj. W tym czasie ogórki zetrzyj na dużych oczkach i przesmaż na patelni z masłem.
Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodaj podsmażone ogórki i przekrojone ząbki czosnku. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź częścią zupy, wlej do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem, przed podaniem wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Jeśli szukasz przepisów na inne, kwaśne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na rozgrzewający kapuśniak, a także na żurek wg Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Waldemar Pietrzak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gospodynimiejska.blogspot, przyslijprzepis