Smakosze.pl
kaszanka

canva/MagMos

Jak zrobić domową kaszankę?

15 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kaszanka jest specjałem, na który niektórzy nie spojrzą, ale inni się nim zajadają. Niewątpliwie jest bardzo pożywna i potrafi smakować doskonale. A wiesz jak zrobić domową kaszankę? Taką pachnącą i superświeżą? Jak się okazuje, to wcale nie jest trudne.

Kaszanę na tle innych wędlin podrobowych wyróżniają dwa charakterystyczne składniki. Jest to kasza i krew. Kaszę klasycznie dodaje się gryczaną, jednak jeśli ktoś woli kaszankę o mniej wyrazistym smaku, może użyć kaszy jęczmiennej. Obie kasze można też łączyć. Ważnym składnikiem kaszanki jest krew. Nietrudno o nią na wsi, gdy właśnie jest świniobicie. Jednak do kaszanki można też dodać krew np. kaczą.

rosół

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Składniki na kaszankę powinny być wyjątkowo świeże, bo po sparzeniu wędlinę tę można jeść surowo. Jednak najwięcej wielbicieli ma kaszanka grillowana czy pieczona. Zwłaszcza taka upieczona z cebulą i np. jabłkiem. Smakuje doskonale podana z musztardą i ketchupem.

Jak zrobić domową kaszankę?

Składniki:

  • 1 kg podgardla wieprzowego

  • ok. 1 kg głowizny wieprzowej

  • 30-40 dag podrobów, np. wątróbki, skórek

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 listki laurowe

  • 1 i 1/4 kg kaszy gryczanej

  • ok. 1 i 1/4 l krwi wieprzowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • ok. 20 g soli na każdy 1 kg farszu

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • cienkie jelita wieprzowe

Przygotowanie domowej kaszanki

Podgardle, głowiznę i podroby oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Głowiznę oczyść z kości i chrzęści, pokrój wraz z podgardlem w małą kostkę. Pozostałe składniki przepuść przez maszynkę do mielenia. Jeśli chcesz, wątróbkę możesz drobno pokroić.

Kaszę dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Wsyp na część przecedzonego wywaru z mięsa. Ugotuj ją na sypko.

Do ugotowanej kaszy dodaj przecedzoną krew, a także rozdrobnione mięso i podroby. Masę wymieszaj, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Przygotowaną masą napełnij dość luźno wymyte jelita. Co ok. 20 cm skręć jelito, by podzielić kaszankę na kawałki. Dokładnie zawiąż końce.

Tak przygotowaną kaszankę włóż do gorącej wody o temperaturze ok. 80 st. C. Trzymaj ją w niej ok. 40 minut (nie gotuj!). Sparzoną kaszankę włóż do zimnej wody, a potem osącz na desce.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne, domowe specjały. Sprawdź, jak przygotować domowy salceson, a także jak zrobić pasztet z królika.

kasza gryczana

kasza gryczana

Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: miesozerni, dobrakielbasa, kulinarnepysznoscimolki

Zapraszamy na nasz Instagram


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >