Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybka słodka przekąska za grosze
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend? Przygotuj małe, ekspresowe pączki z dodatkiem serka waniliowego. Pączki przygotujesz w zaledwie 5 minut, są delikatne, puszyste i tak smaczne, że cała porcja znika błyskawicznie. Poznaj przepis na szybką słodką przekąskę.
Pączki nie muszą być wyłącznie tradycyjną słodkością, obowiązkową w tłusty czwartek. Możemy w prosty sposób przygotować małe pączusie z dodatkiem serka homogenizowanego, które nie wymagają już dodatkowego nadziewania.
Do ekspresowych pączków nie potrzebujemy również ciasta drożdżowego, dzięki czemu znacznie skrócimy czas przygotowania i smażenia. Pączusie są rumiane i złote już po chwili, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.
Deser przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, na święta, urodziny, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wystarczy kilka minut, a wszyscy będą zajadać się przepysznymi, puszystymi pączkami z cukrem pudrem.
Przepis na ekspresowe pączki w 5 minut
Składniki na około 30 małych, pączków:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki cukru pudru
-
łyżka cukru wanilinowego
-
3 jajka
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
300 g serka homogenizowanego waniliowego
-
1,5 l oleju do smażenia
-
cukier puder do podania
Jak zrobić ekspresowe pączki?
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp ją do miski, wbij jajka, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, dodaj serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj.
W garnku rozgrzej olej, następnie przygotowaną masę wykładaj łyżką i smaż pączki z każdej strony na złoty kolor. Małe pączusie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Pronina_Marina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
-
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
-
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: obzarciuch.pl