Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie
canva/Jennings Billy, Getty Images Pro

Ekspresowe placki z bananów - ideał na śniadanie

18 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki bananowe są świetnym sposobem, aby spożytkować banany, które nabrały za dużo ciemnego koloru. Takie owoce są mało apetyczne, lecz w plackach będą smakować obłędnie. Można podawać je z syropem klonowym czy bitą śmietaną.

Placki bananowe nie zawierają ani grama mąki, dzięki czemu są bardzo nisko kaloryczne - dlatego mogą jeść je osoby będące na diecie, lub chcące po prostu zrzucić trochę zbędnych kilogramów.

Aby zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami.

Przepis na ekspresowe placki bananowe

Składniki:

  • 4 banany

  • 4 jajka

  • olej kokosowy

  • opcjonalne przyprawy, jak wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa

Zacznij od obrania bananów ze skórki. Warto wybierać przejrzałe sztuki, gdyż zawierają w sobie znacznie więcej cukru. Włóż je do miski i rozgnieć za pomocą widelca.

Do miski wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie całość wymieszaj. Nie dodawaj żadnego cukru, ponieważ banany same w sobie są już wystarczająco słodkie.

Na patelni pokrytej powłoką teflonową roztop olej kokosowy i wykładaj na niego porcje masy. Gdy placuszki nabiorą złotego koloru, wykładaj je na talerz. Smacznego.

Placki bananowe

Źródło zdjęcia: canva/nikitabuida

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: annasudol.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy