Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej
Placki ziemniaczane bez smażenia są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek. Są lekkie, delikatne, a podane z domowym sosem koperkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego wprost rozpływają się w ustach.
Placki ziemniaczane są pysznym, ale dość kalorycznym daniem i ciężkim daniem. Klasyczne placki smażone są na sporej ilości oleju i mimo tego, że odsączamy je na ręczniku papierowym, są tłuste. Możemy jednak przygotować placki ziemniaczane bez smażenia i bez tłuszczu.
Placki ziemniaczane z piekarnika są równie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, co ich smażona wersja, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie łyżki oleju. Do placków dodajmy koniecznie suszony majeranek, który rewelacyjnie podkreśla smak całej potrawy.
Do placków ziemniaczanych bez smażenia wykorzystajmy ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo mąki, a mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte, chrupiące i nie rozlecą się podczas pieczenia.
Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
jajko
-
cebula czerwona
-
pół łyżeczki soli, pieprz
-
pół łyżeczki majeranku
-
łyżka oleju roślinnego
Składniki na sos koperkowy:
-
200 g gęstego jogurtu naturalnego
-
pęczek koperku
-
sól, pieprz
Jak zrobić placki ziemniaczane bez smażenia?
Placki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski. Dodaj startą cebulę, jajko, olej, sól, pieprz, majeranek, mąkę i dokładnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę na placki i wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, następnie obróć placki na drugą stronę i dopiekaj kolejne 10-15 minut.
W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym drobno koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podaj z sosem, smacznego.
W piekarniku przygotujesz wiele smacznych i szybkich obiadów dla całej rodziny- tu poznasz przepis na obłędne, pieczone pierogi z serem feta. Zrób również błyskawiczną zapiekankę makaronową z cukinią i mięsem mielonym , a wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis
-
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
-
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: przepisyjoli.com