Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowna zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią. Smak sezonu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.06.2022 21:56

Cudowna zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią. Smak sezonu

Cudowna zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią. Smak sezonu
canva/kabVisio

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią zapieczona z sosem beszamelowym i aromatycznym parmezanem to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zapiekanka jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Poznaj przepis na cudowną zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią.

Dania z piekarnika są zawsze genialnym pomysłem na pyszne dania i na zwykły posiłek i na specjalną okazję. Zapiekanki warzywne, mięsne, makaronowe, z kaszą, ryżem z dodatkiem aromatycznych sosów i zapieczone pod serową chmurką zawsze znikają z talerzy błyskawicznie.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią, beszamelem i parmezanem jest jedną z moich ulubionych wersji szybkich dań z piekarnika. Jest idealnie doprawiona, pożywna i przepyszna. Mięso mielone i reszta składników połączona kremowym, gęstym sosem z dodatkiem mielonej gałki muszkatołowej rozpływają się w ustach.

Danie możemy przygotować z mięsem mielonym wieprzowym lub z indyka. Indyk będzie świetnym wyborem na kolację i obiad, jeśli jesteśmy na diecie lub chcemy przygotować lżejszą wersję potrawy.

Masz ochotę na tradycyjne gołąbki, ale nie masz czasu na parzenie liści i zawijanie farszu? Przygotuj gołąbkowe lasagne, czyli zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty, jest równie pyszna i zrobisz ją błyskawicznie.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią

Składniki na 4- 5 porcji:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka

  • mała cukinia

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g makaronu penne

  • garść pomidorów koktajlowych

  • kawałek parmezanu do oprószenia zapiekanki

  • po łyżeczce tymianku, papryki ostrej i słodkiej

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią?

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oliwie, następnie dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, tymiankiem i paprykami mielonymi i usmaż. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego.

Pokrój cukinię na cienkie kawałki, pomidorki przekrój na ćwiartki, zetrzyj na tarce parmezan. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wlej szklankę mleka i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.

Do składników wlej resztę mleka i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Piekarnik nastaw na 190 stopni, na makaron w naczyniu żaroodpornym wyłóż mięso mielone.

Wyłóż również i połowę przygotowanego sosu. Poukładaj plasterki cukinii i pomidorki, oprósz delikatnie solą i pieprzem i wlej resztę sosu. Całość oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do piekarnika, piecz 30 minut, smacznego.

Cukinia krojona na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Mizina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com, winiary.pl