Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu
Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.
Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków.
Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.
Jak zrobić różowe kluski śląskie z burakiem?
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 burak
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Przygotowanie buraczanych klusek śląskich
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz, kiedy są jeszcze ciepłe, wystudź.
Burak wyszoruj, ugotuj. Wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz tu też wykorzystać kupne, gotowane buraki.
Ziemniaki przełóż do miski, uformuj z nich kopułę, podziel ją na cztery równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną.
Dodaj wyjętą część masy ziemniaczanej, a także starty burak i jajko. Masę wymieszaj, wyrób na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej odrywaj małe porcje i formuj z niej kulki. W każdej zrób wgłębienie np. rączką od drewnianej łyżki lub małym palcem.
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na kluski śląskie, a także recepturę na żółte kluski śląskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku
Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
Źródło: przyslijprzepis