Smakosze.pl
kluski śląskie

facebook.com/ankad21

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.

Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków.

pieczona brukselka

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.

Jak zrobić różowe kluski śląskie z burakiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 burak

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajko

  • sól

Przygotowanie buraczanych klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz, kiedy są jeszcze ciepłe, wystudź.

Burak wyszoruj, ugotuj. Wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz tu też wykorzystać kupne, gotowane buraki.

Ziemniaki przełóż do miski, uformuj z nich kopułę, podziel ją na cztery równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część masy ziemniaczanej, a także starty burak i jajko. Masę wymieszaj, wyrób na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki ziemniaczanej.

Z masy ziemniaczanej odrywaj małe porcje i formuj z niej kulki. W każdej zrób wgłębienie np. rączką od drewnianej łyżki lub małym palcem.

W garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na kluski śląskie, a także recepturę na żółte kluski śląskie.

burak

canva/dinoforlena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >