Smakosze.pl
pieczona brukselka

canva/Roxiller

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika.

Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.

miodownik

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

CZYTAJ DALEJ

Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Składniki:

  • 50 dag kapusty brukselki

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonej brukselki

Brukselkę przebierz, oczyść z wierzchnich, powiędniętych liści. Opłucz, osusz, każdą przekrój na połowę.

Brukselkę wsyp do miski, oprósz solą i pieprzem. Polej syropem i olejem, dokładnie wymieszaj, by cała pokryła się dodatkami.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przesyp do niego brukselkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut. W połowie pieczenia brukselkę przemieszaj.

Wskazówka:

Jeśli chcesz mieć pewność, że brukselka nie przywrze do dna naczynia, piecz ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem. Dowiesz się też, jak gotować brukselkę, by nie była gorzka.

brukselka

canva/ollo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: oryginalnysmak

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >