Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 07:48

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

pieczona brukselka
canva/Roxiller

Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika.

Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.

Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Składniki:

  • 50 dag kapusty brukselki

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonej brukselki

Brukselkę przebierz, oczyść z wierzchnich, powiędniętych liści. Opłucz, osusz, każdą przekrój na połowę.

Brukselkę wsyp do miski, oprósz solą i pieprzem. Polej syropem i olejem, dokładnie wymieszaj, by cała pokryła się dodatkami.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przesyp do niego brukselkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25 minut. W połowie pieczenia brukselkę przemieszaj.

Wskazówka:

Jeśli chcesz mieć pewność, że brukselka nie przywrze do dna naczynia, piecz ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem. Dowiesz się też, jak gotować brukselkę, by nie była gorzka.

brukselka
canva/ollo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: oryginalnysmak