Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis
Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.
Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.
Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.
Puszyste racuchy w kefirze zasmakują każdemu
Składniki:
500 ml kefiru w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru pudru
jajko
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia racuchów
ulubione owoce do podania, np. truskawki lub jabłka
Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?
Kefir przelej do miski, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, przesianą mąkę i cukier puder, ponownie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Na sam koniec dodaj do masy sodę oczyszczoną, wymieszaj i odstaw na chwilę, następnie smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Racuchy podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.
Racuchy na kefirze z pewnością zachwycą domowników. Każdy będzie prosił o dokładkę. Zwłaszcza, że puszyste racuchy za sprawą dodatku kefiru zyskują na niepowtarzalnym smaku. Godny uwagi jest także przepis na placuszki na maślance. Dla zabieganych mamy również sposób na ekspresowe racuchy z 3 składników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: alledobre.pl