Smakosze.pl
Racuchy na kefirze

canva/PingPongCat

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.

Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.

jajecznica

Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

CZYTAJ DALEJ

Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.

Puszyste racuchy w kefirze zasmakują każdemu

Składniki:

  • 500 ml kefiru w temperaturze pokojowej

  • 400 g mąki pszennej

  • płaska łyżeczka sody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • jajko

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia racuchów

  • ulubione owoce do podania, np. truskawki lub jabłka

Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?

Kefir przelej do miski, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, przesianą mąkę i cukier puder, ponownie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Na sam koniec dodaj do masy sodę oczyszczoną, wymieszaj i odstaw na chwilę, następnie smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Racuchy podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.

Racuchy na kefirze z pewnością zachwycą domowników. Każdy będzie prosił o dokładkę. Zwłaszcza, że puszyste racuchy za sprawą dodatku kefiru zyskują na niepowtarzalnym smaku. Godny uwagi jest także przepis na placuszki na maślance. Dla zabieganych mamy również sposób na ekspresowe racuchy z 3 składników.

canva/ fascinadora

canva/ fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alledobre.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >