Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży
canva/SimoneVanummissen, Getty Images

Ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy w tradycyjnej wersji uzyskują puszystość dzięki drożdżom - ta metoda wymaga jednak czasu, aby drożdże zaczęły pracować. Zamiast nich do ciasta można dodać sodę oczyszczoną, która sprawdzi się jako szybki zamiennik. Co więcej, do poniższych placków nie wbija się jajek, lecz używa gęstego jogurtu lub śmietany. Za słodki smak odpowiadają truskawki, które wprowadzają również ciekawą teksturę.

Przyrządzając ciasto na racuchy, nasze babcie zawsze dodawały do nich świeże lub suszone drożdże. To właśnie one odpowiadają za dużą puszystość, lekkość i specyficzny smak. Można sobie jednak bez nich poradzić bez żadnego problemu.

Soda oczyszczona podczas smażenia wydziela mnóstwo dwutlenku węgla, który podnosi ciasto, a także zwiększa jego chrupkość. Obecność truskawek z pewnością zachwyci każdego, kto tęskni do ich smaku, a także zwiększy walory estetyczne gotowych racuchów. Oczywiście równie dobrze można wykorzystać inne owoce.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 350 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru

  • odrobina cynamonu

  • mrożone truskawki

  • olej

Zacznij od przesiania mąki oraz sody oczyszczonej do miski. Zalej je kwaśną śmietaną, wsyp cukier, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj masę, aż osiągnie półpłynną konsystencję. Jeśli jest za gęste, wlej do niej niewielką ilość mleka lub kefiru.

Truskawki rozmroź i pokrój je w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wylewaj na niego po jednej łyżce ciasta. Na każdą porcję połóż truskawki i zalej je jeszcze jedną łyżką ciasta na racuchy.

Gdy placki przyrumienia się od spodu, przekręć je na drugą stronę i smaż przez chwilę. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadprogramowy olej. Podawaj na ciepło obsypane cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis Nigelli Lawson na śniadaniowe placuszki.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Purple Goose, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy