Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
Canva / Jan Mach

Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno

31 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.

Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.

Przepis na błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego

  • 10-12 plastrów salami

  • 5-6 plastrów sera żółtego

  • 1/3 czerwonej papryki

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

  • 1 łyżka pikantnego ketchupu

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

Jak zrobić proste i szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego?

Płat ciasta rozwiń płasko na blacie . Posmaruj je jednolicie ketchupem oraz musztardą delikatesową. Sosy posyp połową ilości przetartych w dłoniach ziół .

Przygotuj warzywa do ślimaczków z ciasta francuskiego. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki .

Na przygotowanym spodzie poukładaj równomiernie wszystkie składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego. Zacznij od sera, następnie wyłóż salami, warzywa, wierzch posyp pozostałą ilością ziół . Przy krawędzi ciasta zostaw odrobine wolnego miejsca , aby mogło bez przeszkód się skleić.

Ciasto razem z dodatkami zawiń w rulon , zaczynając od krótszego boku. Powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm . Uzyskane ślimaczki z ciasta francuskiego układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .

Ślimaczki z ciasta francuskiego piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut . Przekąski wyjmij z piekarnika, kiedy ciasto ładnie i równomiernie się zarumieni . Przed podaniem odstaw do przestudzenia . Z ciasta francuskiego możesz wyczarować również wytrawną przekąskę . Domowe ciasto francuskie nie ma przed nami tajemnic .

Canva / DawidKasza
Canva / DawidKasza

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy