Smakosze.pl
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

canva/iko636, Getty Images Pro

Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Na kolację warto zjeść coś, co nie będzie wyjątkowo ciężkim posiłkiem - jedną z takich potraw mogą być rożki ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz i chrupiące ciasto świetnie komponują się z wieczorną herbatą. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie.

Kolacja najczęściej składa się z kanapek, parówek czy jajecznicy - dań, które nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku i umiejętności. Czasem lepiej jest jednak zjeść coś, co bardziej odżywi organizm.

Takim pomysłem mogą być rożki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem ze szpinaku oraz sera feta. Po wgryzieniu się w chrupiącą otoczkę farsz dosłownie rozpływa się w ustach i syci na wiele godzin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rożki z fetą i szpinakiem

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 250 g szpinaku

  • 100 g fety

  • 125 g ricotty

  • 1 łyżka oliwy

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka oregano

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • roztopione masło

Zacznij od opłukania i osuszenia szpinaku. Wrzuć go do wrzącej wody i blanszuj przez minutę. Wyłóż liście i przełóż je na sitko. Po odcieknięciu wrzuć je do miski z fetą, ricottą, przyprawami oraz oliwą. Wymieszaj dokładnie.

Smażony bakłażan

Prosty sposób na chrupiące schabowe z bakłażana

CZYTAJ DALEJ

Ciasto rozmroź i cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty i wykładaj na nie farsz łyżeczką. Złóż rogi do siebie i dociśnij je widelcem lub palcami.

Posmaruj rożki roztopionym masłem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Ciasto francuskie z farszem

Źródło: canva/iko636, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >