Smakosze.pl

Canva /TeresaKasprzycka

Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii

30 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Imprezowy barszcz czerwony w mgnieniu oka postawi Cię na nogi. Filiżanka aromatycznej zupy dostarczy energii niezbędnej do przetańczenia całej nocy. Pikantna nuta rozgrzeje i doda animuszu. Ten przepis sprawdzi się na każdej domówce.

Imprezowy barszcz czerwony przygotowuje się na mięsnym wywarze. Swój wyśmienity smak zawdzięcza także dodatkowi warzyw i pieczołowicie dobranych przypraw. Zupę możesz przygotować wcześniej, a następnie odgrzać ją, gdy przyjdą goście. Każdy będzie wdzięczny za filiżankę ciepłego, smakowitego barszczu.

Przepis na imprezowy pikantny barszcz czerwony

Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 1 kawałek szpondru wołowego

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • niewielki kawałek selera

  • 2 suszone grzybki

  • 2 ząbki czosnku

  • 5-6 średniej wielkości buraków (1 buraka zostaw surowego)

  • 3 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować wyśmienity barszcz czerwony z pikantną nutą?

Mięso z kurczaka raz wołowinę na barszcz czerwony włóż do dużego garnka. Dodaj obrane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 60 minut.

Po upływie tego czasu barszcz czerwony odcedź. Zupę dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i majerankiem. Na koniec do potrawy dolej sos sojowy i ewentualnie posól ją do smaku.

Pozostawionego surowego buraka umyj i obierz. Warzywo zetrzyj na tarce i połóż na dużym sicie. Następnie przez to sito przelej gorący barszcz czerwony, który nabierze dzięki temu ładnego, intensywnego koloru. Gotową zupę podawaj gorącą w niewielkich filiżankach np. z pasztecikami lub krokietami.

Aromatyczna orientalna zupa nasyci i rozgrzeje . Zbyt słoną zupę możesz uratować dzięki prostym patentom .

Canva / DianePeacock
Canva / DianePeacock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >

Przepisy

Piernikowy sernik to najlepsze ciasto na święta. Wreszcie pogodzi całą rodzinę
Czytaj więcej >

Przepisy

Takie ciasteczka robiono przed laty w każdym polskim domu. Zaskakuje 1 składnik, dziś mało kto go pamięta
Czytaj więcej >

Przepisy

Zawijam mielone w boczek i do pieca. Na takie gołąbki rzuca się rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Te śledzie pachną jak cytrusowa herbata. Mama w końcu dała mi przepis
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >