Ekspresowy przepis na jarskie kotlety. Wystarczą tylko 3 składniki
Jarskie kotlety z trzech składników to pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są błyskawiczne w przygotowaniu, tanie i tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj ekspresowy przepis na jarskie kotlety, idealne np. po przesyceniu majówkowym grillowaniem.
Jarskie kotlety przygotujesz w zaledwie kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz wykorzystać na sporządzenie innych potraw, lub zajęciem się innymi sprawami.
Jarskie kotlety to danie składające się z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Danie podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami , ziemniakami gotowanymi, a także z surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Kotlety możesz dodatkowo doprawić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą pyszne.
Jarskie kotlety
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 szklanki bułki tartej
-
4 jajka
-
4 duże ząbki czosnku
Dodatkowo:
-
pieprz, sól do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Jak zrobić Jarskie kotlety?
Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do większej miski, następnie wsyp bułkę tartą, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem. Możesz dodać również posiekaną zieleninę.
Uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl/kulinaria/