Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak grillować rybę na majówkę? Wyjaśniamy krok po kroku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.04.2022 12:22

Jak grillować rybę na majówkę? Wyjaśniamy krok po kroku

Ryba z grilla
canva/sbrogan

Jak grillować rybę na majówkę i nie tylko? Wyjaśniamy krok po kroku, bo niestety wystarczy chwila nieuwagi, a ryba rozpadnie się na kawałki. Należy też wystrzegać się jednego błędu, a mianowicie nie należy piec na ruszcie ryb głęboko mrożonych. Lepiej wybierać świeżo złowione sztuki lub ryby chłodzone. Grillowanie ryb nie jest z pewnością tak powszechne, jak grillowanie mięs, jednak naprawdę warto po nie sięgnąć. Ryby są lżejsze dla naszego żołądka, a dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Stanowią też doskonałą odmianę smakową.

Jednak grillowanie ryb potrafi przysporzyć wielu problemów. Ich delikatne mięso często się bowiem rozpada, a po upieczeniu może być twarde i suche. Czyli zupełnie inne, niż tego oczekujemy. Dlatego podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę, by grillowana ryba wyszła, jak należy.

Jak grillować rybę na majówkę?

Przede wszystkim z myślą o grillowaniu należy wybierać jak najświeższe ryby. Najlepiej, jeśli są dopiero co złowione, ewentualnie jedynie schłodzone. Takie ryby mają odpowiednio jędrne mięso, które dobrze znosi grillowanie i wychodzi bardzo smaczne.

Nie zaleca się natomiast grillować ryb głęboko mrożonych. Zawierają one dużo wody, w wyniku czego łatwo rozpadają się w czasie grillowania. Nie będą też niestety wybornie smakować, bo wyjdą raczej suche.

Do grillowania lepiej też przeznaczać ryby, które charakteryzują się zwartym mięsem. Należy do nich np. łosoś, pstrąg i dorsz. Te ryby możemy grillować nawet bez zawijania w folię aluminiową, bo raczej nie będą się rozpadać.

Dobrze jest też zwrócić uwagę na ościstość ryby. Im ryba ma mniej ości, z tym większą przyjemnością się ją je, zwłaszcza w plenerze. Można więc sięgnąć po filety albo po gatunki, których ości wyjmuje się razem z kręgosłupem, np. okoń, dorada.

Przed grillowaniem ryby warto zamarynować. Najlepiej zrobić to godzinę-pół godziny wcześniej. Marynatę można przygotować np. z soku z cytryny, czosnku, białego wina, oleju, ziół i przypraw.

Ryby kładziemy na rozgrzany ruszt grilla i pozwalamy się jej przypiec od dołu. Gdy powstanie na jej powierzchni przypieczona skórka, łatwo będzie ją odwrócić na drugą stronę.

Ważny jest też czas pieczenia ryby. Powinien on być dostosowany przede wszystkim do grubości pieczonego kawałka. Średniej wielkości tuszkę rybią, np. z pstrąga należy piec ok. 25 minut. W połowie pieczenia należy ją obrócić. Cieńszym filetom rybnym wystarczy pieczenie po ok. 8-10 minut z każdej strony.

Przydatne akcesoria

Jeśli obawiacie się, że ryba przywrze do rusztu, możecie ją wcześniej zawinąć w kawałek folii aluminiowej. Na zewnątrz powinna się znaleźć matowa strona folii. Przed położeniem ryby, folię należy posmarować olejem.

Dobrym rozwiązaniem jest też specjalna, siatkowa forma do pieczenia ryby. Ułatwia ona jej obracanie, a jednocześnie nie pozbawia ryby charakterystycznego, grillowego zapachu.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na grillowane pstrągi, a także na sałatkę z grillowanym łososiem.

grillowana ryba
grillowana ryba

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, decofire