Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki
Gołąbki należą bez wątpienia do klasyki polskiej sztuki kulinarnej. Choć historia dania nie zaczyna się w Polsce, tak uwielbiamy jego każdy element - mięso, liście kapusty jak i esencjonalny i gęsty sos. Tym razem w przepisie mocno odbiegamy od tradycji.
Tomasz Strzelczyk jest znanym kulinarnym pasjonatom, który poświęca wiele godzin swojego czasu na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Z tego powodu zdecydował się na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazać jak zrobić gołąbki w formie zapiekanki.
Gołąbki jako zapiekanka
Standardowy sposób przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak może się znudzić po latach jedzenia ich w takiej wersji. Strzelczyk zaprezentował gołąbki w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu.
Co więcej, technika ta pozwala nie tylko ładniej podać obiad - dzięki niej można znacznie szybciej ugotować cały posiłek, ponieważ nie trzeba męczyć się z długim zawijaniem czy doglądaniem gołąbków, gdy te się duszą . Jeśli więc nie lubisz długo stać w kuchni, sprawdź co ma do zaoferowania przepis Strzelczyka.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube
Przepis na gołąbki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 średnia kapusta włoska
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
500 g mięsa mielonego wołowego
-
250 g ugotowanego ryżu
-
duża garść suszonych grzybów
-
średnia cebula
-
ząbek czosnku
-
duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
-
150 g pomidorów z puszki
-
łyżka soli
-
łyżka pieprzu czarnego
-
2 jajka
Przed rozpoczęciem gotowania, wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. Zacznij od obcięcia dolnej części kapusty i oderwania liści. Umyj je w wodzie, a następnie wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Wyjmij liście z wody i ułóż je na talerzu, aż ostygną.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj czosnek. W dużej misce zmieszaj oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki i dwa jajka. Dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty i rozprowadź na nich cienką warstwę farszu. Ponownie połóż liście, a na nich farsz - powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lelum.pl