Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Ekspresowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

16 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki należą bez wątpienia do klasyki polskiej sztuki kulinarnej. Choć historia dania nie zaczyna się w Polsce, tak uwielbiamy jego każdy element - mięso, liście kapusty jak i esencjonalny i gęsty sos. Tym razem w przepisie mocno odbiegamy od tradycji.

Tomasz Strzelczyk jest znanym kulinarnym pasjonatom, który poświęca wiele godzin swojego czasu na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Z tego powodu zdecydował się na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazać jak zrobić gołąbki w formie zapiekanki.

Gołąbki jako zapiekanka

Standardowy sposób przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak może się znudzić po latach jedzenia ich w takiej wersji. Strzelczyk zaprezentował gołąbki w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu.

Co więcej, technika ta pozwala nie tylko ładniej podać obiad - dzięki niej można znacznie szybciej ugotować cały posiłek, ponieważ nie trzeba męczyć się z długim zawijaniem czy doglądaniem gołąbków, gdy te się duszą . Jeśli więc nie lubisz długo stać w kuchni, sprawdź co ma do zaoferowania przepis Strzelczyka.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g ugotowanego ryżu

  • duża garść suszonych grzybów

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • łyżka soli

  • łyżka pieprzu czarnego

  • 2 jajka

Przed rozpoczęciem gotowania, wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. Zacznij od obcięcia dolnej części kapusty i oderwania liści. Umyj je w wodzie, a następnie wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Wyjmij liście z wody i ułóż je na talerzu, aż ostygną.

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj czosnek. W dużej misce zmieszaj oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki i dwa jajka. Dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty i rozprowadź na nich cienką warstwę farszu. Ponownie połóż liście, a na nich farsz - powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lelum.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy