Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jajka na jajecznicę wlewać na zimną czy rozgrzaną patelnię?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.04.2021 02:00

Jajka na jajecznicę wlewać na zimną czy rozgrzaną patelnię?

Jajecznica wyjdzie idealnie
Canva.com / robynmac

Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Śniadaniowy specjał można przyrządzić na wiele sposobów. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotowują jajecznice najlepsi spośród kucharzy.

Co zrobić, by jajecznica wyszła jeszcze lepiej?

Jajecznica jest jednym z najprostszych w przygotowaniu dań. Ciężko natknąć się na osobę, która nigdy nie zrobiła jajek w takiej formie. Nawet taką potrawę można usmażyć tak, by zachwycała swoją konsystencją i smakiem.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z dodatkiem wyjątkowej przyprawy. Tym razem jajka zmienią się w wyjątkowy specjał, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredni smakosze. Wszystko dzięki zastosowaniu prostej sztuczki.

Bez wątpienia najlepsza jajecznica to taka, która charakteryzuje się kremową konsystencją oraz puszystością. Właśnie taki efekt osiągniemy wówczas, gdy smażenie rozpoczniemy od zimnej patelni. Warto zapoznać się z całym przepisem.

Jajecznica w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość z nich z pewnością można znaleźć w większości kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • 4 jajka

  • masło

  • 15 g śmietany

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

(Canva.com / MSPhotographic)

Jajecznica, która przyprawia o zachwyt

Najpierw jajka roztrzepujemy w misce. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Wylewamy ją na zimną patelnię razem z masłem. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Jajka i masło musimy ciągle mieszać.

Smażenie w ten sposób jest dosyć czasochłonne. Może ono potrwać nawet 10 minut. W związku z tym lepiej uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Jednak warto poświęcić ten czas. Kiedy jajka zaczną się zbyt szybko ścinać, możemy zdjąć patelnię z ognia.

Gdy jajecznica osiągnie pożądaną przez nas konsystencję, wówczas kończymy smażenie. Jajka przygotowane w ten sposób, łączymy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem wedle uznania. Godny uwagi jest również przepis na pastę jajeczną od Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka Przepis