Smakosze.pl
Jajecznica wyjdzie idealnie

Canva.com / robynmac

Jajka na jajecznicę wlewać na zimną czy rozgrzaną patelnię?

16 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że jajecznica należy do jednych z najbardziej podstawowych potraw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy jadają ją niemal codziennie. Okazuje się, że jajecznica wychodzi znacznie lepiej, jeśli jajka umieścimy na patelni, kiedy

Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Śniadaniowy specjał można przyrządzić na wiele sposobów. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotowują jajecznice najlepsi spośród kucharzy.

Co zrobić, by jajecznica wyszła jeszcze lepiej?

Jajecznica jest jednym z najprostszych w przygotowaniu dań. Ciężko natknąć się na osobę, która nigdy nie zrobiła jajek w takiej formie. Nawet taką potrawę można usmażyć tak, by zachwycała swoją konsystencją i smakiem.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z dodatkiem wyjątkowej przyprawy. Tym razem jajka zmienią się w wyjątkowy specjał, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredni smakosze. Wszystko dzięki zastosowaniu prostej sztuczki.

Bez wątpienia najlepsza jajecznica to taka, która charakteryzuje się kremową konsystencją oraz puszystością. Właśnie taki efekt osiągniemy wówczas, gdy smażenie rozpoczniemy od zimnej patelni. Warto zapoznać się z całym przepisem.

Jajecznica w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Większość z nich z pewnością można znaleźć w większości kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • 4 jajka

  • masło

  • 15 g śmietany

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

(Canva.com / MSPhotographic)

Jajecznica, która przyprawia o zachwyt

Najpierw jajka roztrzepujemy w misce. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Wylewamy ją na zimną patelnię razem z masłem. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Jajka i masło musimy ciągle mieszać.

Smażenie w ten sposób jest dosyć czasochłonne. Może ono potrwać nawet 10 minut. W związku z tym lepiej uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Jednak warto poświęcić ten czas. Kiedy jajka zaczną się zbyt szybko ścinać, możemy zdjąć patelnię z ognia.

Gdy jajecznica osiągnie pożądaną przez nas konsystencję, wówczas kończymy smażenie. Jajka przygotowane w ten sposób, łączymy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Na koniec doprawiamy ją solą i pieprzem wedle uznania. Godny uwagi jest również przepis na pastę jajeczną od Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >