Ekspresowy sernik z wiaderka - wystarczy 15 minut
Sernik uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś postawimy na przepis, w którym przygotowanie deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Sernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.
Przeważnie przyrządzanie deserów kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym procesem. Wyjątkiem jest receptura na sernik z wiaderka. Wystarczy poświęcić mu 15 minut. Resztę czasu zajmie samo pieczenie.
Ekspresowy sernik z wiaderka zachwyca niepowtarzalnym smakiem
Nie da się ukryć, że sernik potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku ekspresowej wersji kultowego specjału. Deser w mgnieniu oka zniknie z talerzy . Czego potrzebujemy do jego przyrządzenia?
-
herbatniki na spód
-
1 kg sera z wiaderka
-
4 jajka
-
100 g masła
-
200 g cukru
-
2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
Niezawodny przepis na szybki sernik z wiaderka
Przygotowania rozpoczniemy od przyrządzenia masy serowej. W tym celu jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do zmielonego twarogu. Całość wzbogacamy o budynie waniliowe i masło o temperaturze pokojowej. Wyrabiamy jednolite ciasto.
Na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Ciastka przykrywamy masą serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza . Deser pieczemy przez około godzinę.
Sernik powinien być gotowy, kiedy jego wierzch stanie się sprężysty, a brzegi będą delikatnie przypieczone. Wyłączamy grzanie i otwieramy drzwiczki piekarnika. Ciasto musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, wstawiamy je na noc do lodówki .
Sernik z wiaderka z pewnością zachwyci najbliższych. Warto również wypróbować przepis na niezwykle puszystą odsłonę ciasta . Godny uwagi jest także deser bez pieczenia przypominający batonik 3 Bit .
Canva / Violet711
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje