Smakosze.pl
Sernik wyjdzie idealnie puszysty

canva/kaorinne

Jak zrobić puszysty sernik?

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki właśnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku - wystarczy jeden kęs, aby przekonać się samemu.

Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka, jednak nie jest to prawda.

Wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a także odrobinę cierpliwości i uwagi, a sernik będzie puszysty jak chmurka. Kieruj się poniższymi zaleceniami, a deser będzie wręcz doskonały.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepszy sernik

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego

  • 8 jajek, białka i żółtka osobno

  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 g masła, roztopionego

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 250 ml śmietany kremówki 30%

Spód:

  • herbatniki typu ‚petitki’, około 20 sztuk

Zacznij od wlania żółtek do miski i dodania do nich cukru do wypieków oraz cukru wanilinowego. Ucieraj, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj partiami twaróg zmielony w maszynce.

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie

Prosty sposób na kiszoną kapustę

CZYTAJ DALEJ

Do masy wlej masło, wsyp proszek budyniowi, mąkę pszenną i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka nia pianę z odrobiną soli. W drugiej misce ubij śmietanę. Obie piany połącz z masą serową za pomocą szpatułki.

Herbatniki ułóż w formie i wylej na nie masę serową. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 70 minut w kąpieli wodnej. Po upieczeniu zostaw ciasto w piecu do wystudzenia.

Sernik

Źródło: canva/Jobrestful, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >