Fasolka szparagowa w sosie paprykowym, czyli po węgiersku
Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest jako dodatek do obiadu - obsypana bułką tartą smakuje przecież wybornie. Można wykorzystać ją jednak jako danie główne. Wystarczy ugotować ją z sosem paprykowym rodem z Węgier.
Fasolka szparagowa jest wbrew pozorom banalnie łatwa w gotowaniu, wystarczy jedynie zwrócić uwagę na jej wygląd. Młoda fasolka gotuje się bowiem znacznie szybciej od starszej, dlatego nie należy przesadzić z czasem podgrzewania.
Sos w poniższym daniu można zrobić na ostro i łagodnie. Jeśli preferujesz bardziej pikantną kuchnię, dopraw sos ostrą papryką w proszku lub pieprzem cayenne. Dzięki nim smak będzie bardziej wyrazisty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fasolkę szparagową w sosie paprykowym
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
-
5001 g fasolki szparagowej
-
2 łyżki masła
-
3 ząbki czosnku
-
2 małe cebule
-
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
-
szklanka śmietany 18%
-
sól
-
cukier
-
pieprz czarny
-
sok z cytryny
Fasolkę umyj pod bieżącą wodą, odetnij jej końcówki i pokrój w około 3 cm kawałki. Ugotuj ją w osolonej wodzie, aż stanie się półmiękka. Odcedź ją, zachowując około pół szklanki wody po gotowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj do nich mąkę i smaż kolejne kilka minut. Dopraw zasmażkę papryką mieloną i wymieszaj. Wrzuć fasolkę, trochę wody i zagotuj.
Gdy całość zacznie się gotować, dolej śmietanę, sól, cukier, pieprz oraz sok z cytryny. W momencie połączenia się wszystkich składników, zdejmij patelnie z ognia i podawaj. Smacznego.
Źródło: canva.com/laperla_foto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl