Smakosze.pl Przepisy Fasolka szparagowa w sosie paprykowym, czyli po węgiersku
canva.com/fotograv, Getty Images

Fasolka szparagowa w sosie paprykowym, czyli po węgiersku

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest jako dodatek do obiadu - obsypana bułką tartą smakuje przecież wybornie. Można wykorzystać ją jednak jako danie główne. Wystarczy ugotować ją z sosem paprykowym rodem z Węgier.

Fasolka szparagowa jest wbrew pozorom banalnie łatwa w gotowaniu, wystarczy jedynie zwrócić uwagę na jej wygląd. Młoda fasolka gotuje się bowiem znacznie szybciej od starszej, dlatego nie należy przesadzić z czasem podgrzewania.

Sos w poniższym daniu można zrobić na ostro i łagodnie. Jeśli preferujesz bardziej pikantną kuchnię, dopraw sos ostrą papryką w proszku lub pieprzem cayenne. Dzięki nim smak będzie bardziej wyrazisty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fasolkę szparagową w sosie paprykowym

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 5001 g fasolki szparagowej

  • 2 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 małe cebule

  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku

  • szklanka śmietany 18%

  • sól

  • cukier

  • pieprz czarny

  • sok z cytryny

Fasolkę umyj pod bieżącą wodą, odetnij jej końcówki i pokrój w około 3 cm kawałki. Ugotuj ją w osolonej wodzie, aż stanie się półmiękka. Odcedź ją, zachowując około pół szklanki wody po gotowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle, aż się zeszklą. Dodaj do nich mąkę i smaż kolejne kilka minut. Dopraw zasmażkę papryką mieloną i wymieszaj. Wrzuć fasolkę, trochę wody i zagotuj.

Gdy całość zacznie się gotować, dolej śmietanę, sól, cukier, pieprz oraz sok z cytryny. W momencie połączenia się wszystkich składników, zdejmij patelnie z ognia i podawaj. Smacznego.

Fasolka w sosie
undefined

Źródło: canva.com/laperla_foto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy