Smakosze.pl
Smażona wątróbka

canva.com/Tatiana Volgutova

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka z cebulką nie zawsze się udaję - głównie z powodu gorzkości samych podrobów. Aby tego uniknąć, należy wymoczyć wątróbkę w mleku. Dzięki temu gorzki smak jest wypłukiwany, a same podroby stają się delikatniejsze.

Oczywiście gotując wątróbkę, należy pamiętać, aby korzystać ze składników najlepszej jakości. Produkty zbyt długo leżące na sklepowych półkach mogą zniszczyć smak całej potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zwalczanie samej gorzkości w podrobach nie jest trudne - wystarczy na całą noc wrzucić oczyszczoną wątróbkę do mleka z cebulą, a następnego dnia ten nieprzyjemny smak zostanie wyparty przez słodycz cebuli i delikatność mleka.

Przepis na szybką wątróbkę z cebulką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule białe

  • 1 cebula czerwona

  • 2 kwaśne jabłka

  • majeranek

  • mleko

  • olej rzepakowy

  • pieprz i sól do smaku

Gotowanie rozpocznij od czyszczenia wątróbki z wszelkich błon i stwardnień. Gdy wątróbka będzie oczyszczona, wrzuć ją do miski, zalej mlekiem, dodaj posiekaną w piórka 1 cebulę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Po około 10 godzinach możesz wyjąć wątróbkę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem. 

Sałatka coleslaw

Przepis na kultową surówkę Colesław

CZYTAJ DALEJ

Resztę cebul pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się skarmelizują. Jabłka obierz, pokrój i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie posiekaj owoce i podsmaż na patelni z cebulą.

Wrzuć na tę samą patelnię wymoczoną wątróbkę - smaż ją przez około 4 minuty. Dodaj do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól oraz pieprz. Duś całość przez 2 minuty. Podawaj wraz ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego. 

Wątróbka

Źródło: canva.com/Elena_Danileiko, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl; akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >