Smakosze.pl Przepisy Fasolka szparagowa z piekarnika pod serową pierzynką
Canva / lily_rochha

Fasolka szparagowa z piekarnika pod serową pierzynką

10 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej smakowitych wiosennych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ją z zasmażaną bułką tartą. Istnieje znacznie lepsza odsłona fasolki szparagowej. Zagoszczą w niej ser, boczek i grzyby.

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa sama w sobie smakuje obłędnie. Liczne grono wielbicieli kulinariów mogłoby zajadać przepyszne warzywo niemal nieustannie. Każdy powinien spróbować fasolki szparagowej w nowym wydaniu.

Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Z całą pewnością fasolka szparagowa może poszczycić się mianem wyśmienitego wiosennego specjału. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażką na bazie bułki tartej i masła . Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podejść do niej w bardziej niekonwencjonalny sposób.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Niedawno na naszym portalu prezentowaliśmy recepturę na specjał, w którym fasolka szparagowa znalazła się w towarzystwie sezamu, sosu sojowego i imbiru . Dziś sięgniemy po inny przepis, który przypadnie do gustu smakoszom lubującym się w swojskich smakach.

Fasolka szparagowa może być przyrządzona na różne sposoby. Godny uwagi jest przepis, w którym strączkową roślinę upieczemy razem z boczkiem, serem i grzybami . Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Przepis na fasolkę szparagową w niecodziennej odsłonie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • 200 g grzybów

  • 100 g żółtego sera

  • 2 plastry wędzonego boczku

  • 250 ml śmietany 18%

  • 250 ml bulionu

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula

  • sól i pieprz

Wyborna fasolka szparagowa w smakowitym towarzystwie

Najpierw fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek. Po jej umyciu umieszczamy ją w garnku z posolonym wrzątkiem. Strączki powinny gotować się przez około 5 minut . Kiedy czas dobiegnie końca, odcedzamy fasolkę szparagową i płuczemy w zimnej wodzie.

Grzyby i cebulę kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek wyciskamy lub drobno siekamy. Plastry boczku podgrzewamy na suchej patelni. Kiedy wytopi się z nich tłuszcz, wówczas dodajemy cebulę. Po kilku minutach mieszankę wzbogacamy o grzyby. Doprawiamy je solą i pieprzem .

Zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekana fasolka szparagowa

(Canva / lll0228)

Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek. Gdy się zarumieni, na patelnie wylewamy bulion. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut . Do mieszanki dodajemy śmietanę. Składniki muszą się połączyć w jednolity sos.

Fasolę szparagową przez kilka minut gotujemy w sosie. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprószamy startym żółtym serem. Specjał wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza .

Oczywiście specjał można przyrządzić w bezmięsnym wydaniu. Osoby stroniące od mięsa mogą wykorzystać dodatkowo wędzoną paprykę oraz zamiennik wędliny. Jakiś czas temu przeprowadzaliśmy test tego typu produktów . Z kolei, zamiast sera możemy użyć nieaktywnych płatków drożdżowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Magazyn Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy