Smakosze.pl Porady Fatalne konsekwencje spożycia rośliny podobnej do rukoli
canva.com/pilipphoto, Getty Images Pro

Fatalne konsekwencje spożycia rośliny podobnej do rukoli

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rukola ma charakterystyczny, pikantno-orzechowy smak, który świetnie komponuje się na pizzy czy w sałatce. Jeśli uprawiasz ją w swoim ogródku, nie pomyl jej ze starcem pospolitym. Wygląda do niej bardzo podobnie, jednak zawiera toksyczne dla człowieka substancje.

Rukola od jakiegoś czasu jest już bardzo popularną rośliną w polskiej kuchni. Ceni się ją nie tylko z uwagi na jej specyficzny smak - właściwości prozdrowotne, jakie posiada, są ogromne.

Niestety sporym problemem może się okazać jej podobieństwo do innej rośliny, mogącej rosnąć dosłownie tuż koło niej. Ci, którzy uprawiają rukolę w ogródku, powinni zachować szczególną ostrożność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niebezpieczna roślina podobna do rukoli

Starzec pospolity jest bardzo popularnym chwastem, rosnącym na całym terenie kraju. Jest rośliną odporną na niesprzyjające warunki, a także ciężko w wyplewieniu.

W jej wnętrzu znajdziemy najróżniejsze szkodliwe substancje, takie jak enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę. Mają one działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne.

Częste jedzenie starca pospolitego może skutkować zaburzeniami pracy układu pokarmowego, a także wywołać uszkodzenia narządów wewnętrznych - wątroby oraz trzustki.

Jak odróżnić rukolę od starca pospolitego?

Ciężko zauważyć różnicę pomiędzy obiema roślinami gołym okiem, dlatego specjaliści korzystają ze spektroskopii w podczerwieni. Dzięki niej rozpoznają je po określeniu składu chemicznego każdej z nich.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Starzec pospolity ma nieprzyjemny, kwaśno-gorzki smak, co może ułatwić zadanie. Trzeba jednak pamiętać, że roślina dodana do pizzy czy sałatki, może mieć zakryty smak przyprawami i sosami - z tego powodu najbezpieczniej jest odgryźć niewielki kawałek liścia i chwilę go żuć. Jeśli wyczujemy gorzki i kwaśny smak, nie należy spożywać reszty.

Starzec pospolity/zwyczajny
undefined

Źródło: canva.com/seven75, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy