Niezwykły przepis Gessler na faworki
Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.
Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka !
Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.
Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.
Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepis
Składniki na ciasto:
-
150 g mięsa z raków, drobno posiekanego
-
1 łyżeczka kuminu
-
1 łyżeczka curry
-
1 łyżeczka nasion kopru
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki smalcu
-
12 żółtek
-
6 łyżek śmietany 18%
-
500 g mąki
-
1 łyżka octu 10%
-
1 kg smalcu do smażenia
Składniki dipu:
-
2 łyżki sosu chili
-
4 łyżki miodu płynnego lipowego
-
2 łyżki soku pomarańczowego
-
2 łyżki skórki z pomarańczy
-
imbir świeży (mały kawałek)
-
garść świeżej kolendry
Sposób wykonania:
1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.
2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.
3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor.
4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.
Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
-
Trwa cały luty. Doskonałe wieści dla wszystkich, którzy robią zakupy spożywcze w Biedronce
źródło: onet.gotowanie
undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined