Najszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwych
Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.
Proste i szybkie faworki
Nie da się ukryć, że faworki są wyjątkowym smakołykiem. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie potrafią się im oprzeć. Niedawno przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ten smakołyk. Dziś rzucimy okiem na o wiele szybszy sposób na przygotowanie faworków.
Tym razem postawimy na lane faworki. Przygotowuje je się odrobinę inaczej od tych tradycyjnych. Jednak oszczędność czasu wymaga modyfikacji formy. Efekt wprawi w osłupienie domowników, którzy momentalnie spałaszują faworki w takiej odsłonie.
Faworki lane przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Wykorzystamy w nich dobrze znane składniki, których większość można znaleźć w niemal każdej kuchni. W co musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do działania?
4 jajka
250 ml mleka
250 g mąki pszennej
opakowanie cukru wanilinowego
30 g cukru pudru
30 ml mocnego alkoholu
butelka oleju
cukier puder do posypania
Faworki jeszcze nigdy nie były tak proste w przygotowaniu
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Te drugie ubijamy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. W trakcie tego procesu stopniowo dolewamy mleko. Następnie wzbogacamy wszystko o alkohol oraz mąkę.
Wszystkie zmieszane składniki miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ją z wcześniej przygotowaną masą. Należy zrobić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto nie będzie wystarczająco puszyste.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Powinien mieć około 180 stopni Celsjusza. Temperaturę można zweryfikować odrobina ciasta. Jeżeli nie przypala się, a kolor szybko robi się rumiany, wówczas jest ona odpowiednia.
Ciasto umieszczamy w oleju, tworząc cienkie zawijasy. Pamiętajmy, aby robić to małymi partiami. Rumiane faworki wyjmujemy z oleju i wykładamy na ręczniki papierowe. Kiedy są jeszcze wilgotne, posypujemy je cukrem pudrem. Wykładamy na talerze, dopiero jak będą suche. Warto zwrócić uwagę na to, jak faworki robi Magda Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
Źródło: Beszamel