Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe?
Monika Dec
Monika Dec 07.02.2021 01:00

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe?

kotlety
Wikipedia /Silar / CC BY-SA 3.0

Kotlety schabowe nie należą do skomplikowanych potraw, ale przy ich przyrządzaniu warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Pierwszą z nich jest czas ich smażenia. 

Ile minut smażyć kotlety schabowe? Eksperci zabrali głos.

Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości, że kotlety schabowe nie powinny się smażyć zbyt krótko, ponieważ będą wtedy surowe w środku, co może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia i skończyć się zatruciem pokarmowym. 

Zbyt długie trzymanie kotletów na patelni również może skończyć się kulinarną katastrofą. Mięso będzie wtedy suche i przypalone. Jaki powinien być idealny czas smażenia? Według doświadczonych kucharzy, kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu.

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Wiele osób podkreśla, że ważny jest nie tylko czas smażenia mięsa, ale również tłuszcz, na którym to robimy. Co polecają eksperci?

Wśród preferowanych tłuszczów wymieniane są trzy różne opcje: tradycyjny smalec, oleje roślinne oraz masło klarowane. Jakie są między nimi różnice? Śpieszymy z odpowiedzią.

Smalec uważa się za tradycyjny tłuszcz do smażenia schabowych.  Potrafi on osiągnąć stosunkowo wysoką temperaturę. Wiele osób docenia jego charakterystyczny smak, który wzbogaca smak wieprzowiny.

Jeśli nie przepadacie za smakiem smalcu, sięgnijcie po masło klarowane. Ma ono podobne do niego właściwości. Potrafi ono osiągnąć wysoką temperaturę, szybko się smaży, a nie pali.

Trzecim wyborem są oleje roślinne.  Wybieraj ich wersje tłoczone na ciepło i rafinowane. Wersje virgin (czyli, z pierwszego tłoczenia) np. oliwy, lepiej wykorzystać do sałatek i potraw na zimno.

Więcej porad na temat przyrządzenia kotletów schabowych znajdziesz w naszych starszych artykułach. Pisaliśmy m.in. o tricku, który sprawi, że zawsze będą one puszyste oraz podawaliśmy ich nieco zmodyfikowany przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram