Ważny powód owijania folią długich ogórków w sklepach
Długie ogórki często goszczą w naszych kuchniach. Przygotowujemy na ich bazie różne dodatki do wyśmienitych dań. Okazuje się, że nie bez powodu są pakowane w folię. Warto wiedzieć, dlaczego tak się postępuje.
Ogórki posiadają pewne sekrety
Ogórki odgrywają istotną rolę w kulinariach. Niejednokrotnie smakołyki przygotowywane na ich bazie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu przedstawialiśmy fantastyczny przepis na sałatkę, w której główną rolę grają ogórki kiszone.
Długie ogórki najczęściej traktujemy jako zdrową przekąskę. Przekształcamy je również w mizerie. Ciekawscy smakosze powinni skosztować tego dodatku w szwedzkiej odsłonie. Dziś przyjrzymy się kwestii pakowania ogórków w folię.
Udając się do sklepu po ogórki, często naszym oczom ukazuje się widok warzyw owiniętych w folię. W dzisiejszych czasach takie rozwiązanie może wzbudzać kontrowersje. Zwłaszcza że plastik w zgubny sposób wpływa na nasze środowisko.
Okazuje się, że ogórki nie bez powodu są pakowane w foliową powłokę. Dzięki niej warzywa dłużej zachowują świeżość i są bardziej elastyczne. Warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Wielu smakoszy może być tym zaskoczonych.
Dlaczego ogórki w folii dłużej zachowują świeżość?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kobiece Inspiracje, ogórki owinięte folią wolniej się psują, ponieważ plastikowa otoczka ogranicza parowanie warzywa. Ogórki składają się w większości z wody. W związku z tym taki środek zachowawczy, przy dłuższym przechowywaniu jest niezbędny.
Folia i odpowiednia temperatura sprawiają, że ogórki mogą zachować świeżość nawet przez dwa tygodnie. Nie możemy zapomnieć również o tym, że foliowe opakowanie zabezpiecza ogórki przed czynnikami zewnętrznymi.
Ogórki są wrażliwe na etylen, który jest wydzielany przez część owoców. Jeżeli warzywa nie byłyby pokryte folią, wówczas towarzystwo jabłek i gruszek mogłoby im poważnie zaszkodzić. Dlaczego niektóre ogórki są pakowane, a inne nie?
Przeważnie ogórki w folii są importowane zza granicy. Z kolei warzywa bez takiego zabezpieczenia pochodzą zazwyczaj z Polski. Biorąc pod uwagę fakt, że folia wpływa negatywnie na środowisko, lepiej wybierać ogórki bez niej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki
Mięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzuć
źródło: Kobiece inspiracje