Faworki w 15 minut. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt. Nie ma szybszego sposobu
Faworki dla wielu smakoszy są niezbędnym elementem karnawału. Ich przygotowanie będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie. Wtedy wystarczy uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Całość zajmie około kwadransa. Spróbujecie?
Alternatywna wersja faworków z pewnością spodoba się zabieganym. Nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta i smażenia, więc jest szybka i lekka. Przygotowany w piecu przysmak zachwyca smakiem, a pozwolić sobie na niego może każdy.
Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Składniki:
-
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-
cukier puder do podania
Jak zrobić faworki w 15 minut? Z gotowym ciastem francuskim się uda
Gotowe ciasto francuskie ocieplamy. Wyjmujemy je z opakowania, rozwijamy i przecinamy na pół, tak aby uzyskać dwa długie paski. Każdy z nich tniemy na kawałki o szerokości około 3 cm
W przygotowanych porcjach wykonujemy w nacięcia mniej więcej na środku. Przez otwór przekładamy jeden z końców ciasta. Uformowane faworki pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 10 minut.
Kontrolujemy ich stan w trakcie — chcemy uzyskać delikatnie złoty kolor, a nie mocno przyrumienione zawijasy. Gotowe ciasteczka studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karnawałowe przysmaki. Oprócz faworków warto przygotować pączki z dodatkiem ziemniaków — są niesamowicie delikatne i obłędnie pyszne. Być może skuszą was też znakomite cynamonki z sosem karmelowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
-
Zapomnij o smażeniu. Najlepsze naleśniki zrobisz nawet bez patelni. Wystarczy 1 trik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama