Smakosze.pl Przepisy Faworki w 15 minut. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt. Nie ma szybszego sposobu
canva/ALLEKO

Faworki w 15 minut. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt. Nie ma szybszego sposobu

17 stycznia 2023

Faworki dla wielu smakoszy są niezbędnym elementem karnawału. Ich przygotowanie będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie. Wtedy wystarczy uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Całość zajmie około kwadransa. Spróbujecie?

Alternatywna wersja faworków z pewnością spodoba się zabieganym. Nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta i smażenia, więc jest szybka i lekka. Przygotowany w piecu przysmak zachwyca smakiem, a pozwolić sobie na niego może każdy.

Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • cukier puder do podania

Jak zrobić faworki w 15 minut? Z gotowym ciastem francuskim się uda

Gotowe ciasto francuskie ocieplamy. Wyjmujemy je z opakowania, rozwijamy i przecinamy na pół, tak aby uzyskać dwa długie paski. Każdy z nich tniemy na kawałki o szerokości około 3 cm

W przygotowanych porcjach wykonujemy w nacięcia mniej więcej na środku. Przez otwór przekładamy jeden z końców ciasta. Uformowane faworki pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 10 minut.

Kontrolujemy ich stan w trakcie — chcemy uzyskać delikatnie złoty kolor, a nie mocno przyrumienione zawijasy. Gotowe ciasteczka studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karnawałowe przysmaki. Oprócz faworków warto przygotować pączki z dodatkiem ziemniaków — są niesamowicie delikatne i obłędnie pyszne. Być może skuszą was też znakomite cynamonki z sosem karmelowym .

Faworki z ciasta francuskiego są pyszne
canva/doram

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy