Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne i pachnące cynamonki. Mistrzowie kuchni stawiają na 1 zapomniany dodatek

Aromatyczne i pachnące cynamonki. Mistrzowie kuchni stawiają na 1 zapomniany dodatek

Przepis na cynamonki
canva/SMarina

Przepis na cynamonki przyda się każdemu. Smakowite bułeczki z dodatkiem karmelu umilą niejedno popołudnie, a ich wykonanie jest niesamowicie proste. Wystarczy przygotować ciasto i upiec je z sosem. Piękny zapach i zachwyty gości gwarantowane.

Cynamonki są delikatnym drożdżowym wypiekiem z dodatkiem kojarzonej z szarlotką czy piernikiem pełnej charakteru przyprawy. Tym razem mamy dla was przepis, w którym oprócz pysznego nadzienia w puszystym i delikatnym deserze znajdzie się jeszcze miejsce na znakomity sos karmelowy, który doskonale uzupełni smak. Warto skosztować.

Przepis na cynamonki z sosem karmelowym

Składniki na ciasto:

  • 240 ml mleka lub napoju sojowego

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 2 duże jaja

  • 110 g cukru

  • 150 g miękkiego masła

  • 600 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • trochę oleju

Składniki nadzienia:

  • 175 g drobnego brązowego cukru

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 85 g miękkiego masła

Składniki na sos karmelowy:

  • 85 g ciepłego masła

  • 220 g drobnego brązowego cukru

  • 75 g gęstej śmietany

  • esencja waniliowa

  • 110 g orzechów włoskich lub laskowych

Znamy znakomity przepis na cynamonki. Dodajcie karmelu, a zachwycą od razu

Zaczynamy od doprowadzenia wszystkich składników do temperatury pokojowej. Mleko delikatnie podgrzewamy — chcemy, by miało temperaturę około 35 stopni. Wlewamy je do misy miksera i wsypujemy cukier.

Ostrożnie mieszamy, a następnie wsypujemy drożdże instant. Zostawiamy na chwile, by sprawdzić, czy drożdże rozpoczną pracę. Jeśli masa zacznie się pienić, dodajemy do niej masło, sól, roztrzepane jajka i część mąki pszennej.

Miksujemy, w trakcie uzupełniając mąkę, aż do wykorzystania całej porcji. Chwilę jeszcze wyrabiamy masę na obsypanym mąką blacie, po czym przenosimy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przyrządzamy sos karmelowy.

Gdy ciasto na cynamonki podwoi swoją objętość ostrożnie formujemy z niego kwadrat i rozwałkowujemy, by placek miał około 1-2 cm grubości. Pokrywamy je masłem oraz mieszanką cukru i cynamonu, po czym formujemy wałek.

Tniemy go na kawałki przy pomocy nici i układamy w formie z sosem. Cynamonki pieczemy przez 18-20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu.

Jak zrobić sos karmelowy do cynamonek?

Masło topimy na patelni. Dodajemy cukier, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Gdy cukier się stopi, a na powierzchni pojawia się pęcherzyki powietrza, zdejmujemy patelnię z ognia i dalej delikatnie mieszamy masę — tym razem, żeby ją schłodzić. Przenosimy go do szklanej formy do pieczenia. Układamy na nim oczyszczone orzechy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na doskonałe wypieki. Szczególnie polecamy proste ciasto czekoladowe oraz delikatną szarlotkę korzenną z dodatkiem migdałów.

Niezawodny przepis na cynamonki
canva/Alothman Mo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: