Smakosze.pl Przepisy Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność
canva/undefined undefined

Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność

12 grudnia 2021

Biszkopt słynie z bycia ciastem trudnym w przyrządzeniu. Często opada i bywa, że wychodzi bardzo nierówny. Chcąc go przyrządzić jako bazę do tortu, nie możemy sobie pozwolić na błąd. Patent z rzucaniem wypieku pomoże nam w osiągnięciu zadowalającego efektu.

Zdradzaliśmy wam już recepturę na biszkopt , w której białek nie trzeba było długo ubijać. Prezentowaliśmy wam tez jak przyrządzić ten składnik tortu bez pieczenia . Tym razem wracamy z rewolucyjną metodą, dzięki której ciasto wyjdzie równe i nie opadnie .

Przepis na biszkopt rzucany

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, a następnie z białek ubijamy na sztywną pianę.

Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal miksując masę, dodajemy stopniowo żółtka — jedno za drugim. Mąki przesiewamy przez sito i mieszamy. Dodajemy je porcjami do jaj, cały czas delikatnie mieszając ciasto.

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika.

Nie usuwając formy, upuszczamy ciasto na podłogę z wysokości około 50-60 cm . Ponownie wstawiamy go do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wykorzystujemy do zrobienia tortu.

Tort biszkoptowy
Biszkopt stanowi bazę wielu tortów

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy