Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia
Miękki, puszysty i delikatny. Taki właśnie powinien być biszkopt. Zwykle nie dodaje się do niego tłuszczu, dlatego jest ciastem lekkostrawnym. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze delikatniejszy niż zwykle, przygotuj go w rewolucyjny sposób. Polecamy wam przepis na błyskawiczny biszkopt bez pieczenia.
Biszkopt stanowi zazwyczaj podstawę tortu. Jednak na jego bazie można też przygotować inne ciasta. Wystarczy dorzucić do niego świeże lub mrożone owoce albo upieczony biszkopt obłożyć owocami i zalać galaretką. Chociaż zwykle biszkopt pieczemy, możemy go też ugotować na parze. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i przyjemnie wilgotne.
Rewolucyjny, błyskawiczny biszkopt bez pieczenia
Składniki:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
aromat waniliowy
2 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
dowolne owoce świeże lub mrożone, ok. 30 dag
Przygotowanie biszkoptu gotowanego na parze
Żółtka zmiksuj z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Połącz je z aromatem, olejem i mlekiem.
Mąkę i sodę przesiej do masy żółtkowej. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Naczynie do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niego ciasto. Posyp je owocami (większe, np. jabłka, pokrój wcześniej na kawałki).
Ciasto przykryj, gotuj na parze ok. 30 minut. Potem zdejmij pokrywkę i paruj je jeszcze ok. 5 minut.
Ciasto wyjmij z naczynia, połóż je na kratce. Usuń papier do pieczenia, oprósz cukrem pudrem, wystudź.
W naszym serwisie znajdziesz też tradycyjne przepisy na biszkopt. Zobacz, jak przygotować biszkopt bez ubijania białek, a także jak zrobić tort piernikowy.
Źródło: canva/ARP-Photo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Źródło: jedzkolorowo.blogspot Zapraszamy na nasz Instagram