Rewolucyjny, aksamitny biszkopt bez ubijania białek
Jeśli w najbliższym czasie planujecie przygotować tort, koniecznie przetestujcie nasz przepis. Zobaczcie jak zrobić rewolucyjny, aksamitny biszkopt bez ubijania białek. Jest przy nim mniej pracy, a ciasto wychodzi naprawdę idealne. Wyrośnięte, miękkie i puszyste.
Choć przygotowanie prostego tortu nie jest czymś trudnym, niektórych zniechęca już samo pieczenie biszkoptu. Trzeba dokładnie oddzielić białka od żółtek, ubić obie masy, delikatnie połączyć. Mamy dla was dobrą wiadomość, od dziś wykonanie biszkoptu będzie łatwiejsze. Wystarczy, że jajka ubijecie z cukrem i wymieszacie z mąką.
Przygotowując tort, warto rozłożyć sobie pracę w czasie. Biszkopt najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić na blaty. Nawet, jeśli lekko podeschną i tak są potem nasączane. Tort przełóżcie kremem dzień przed tym, jak będzie wam potrzebny. Dzięki temu jego składniki dobrze się przenikną i tort będzie smaczniejszy.
Rewolucyjny, aksamitny biszkopt bez ubijania białek
Składniki:
5 dużych jajek lub 6 średniej wielkości
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie biszkoptu
Jajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Miksuj dalej, dodając stopniowo cukier. Ubijaj masę, aż będzie gęsta i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną. Przesiewaj porcjami do masy jajecznej i całość delikatnie mieszaj szpatułką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika o temp. 170 st. C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wskazówka: Lekko przestudzony biszkopt upuść wraz z formą na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie i będzie równe.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na ciekawe torty. Dowiedz się, jak zrobić tort royal, a także jak przygotować tort chałwowy.
Źródło zdjęcia: canva/chengyuzheng
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
Źródło: blogzapetytem