Smakosze.pl Przepisy Filet z kurczaka zwijam w roladkę z mozarellą i papryką. To mój wyjątkowy obiad w drugi dzień świąt
Canva/steauarosie

Filet z kurczaka zwijam w roladkę z mozarellą i papryką. To mój wyjątkowy obiad w drugi dzień świąt

26 grudnia 2023

Drugi dzień świąt w moim domu smakuje znakomicie. Wszystko dzięki potrawie, którą przyrządzam na obiad. Delikatne mięso z mozzarellą i papryką jest kulinarnym hitem tego dnia. Polecam mój przepis na uroczysty obiad.

Drugi dzień świąt, czyli wyborne roladki na obiad

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Rodzinne spotkania i znakomite wigilijne potrawy . Do tego wypieki, które rozpływają się w ustach i smaczne świąteczne obiady. Co przyrządzacie na obiad w drugi dzień świąt?

Na moim stole królują wyborne roladki z mozzarellą i papryką. Mięso jest delikatne i soczyste . Smakuje wyśmienicie. Takie danie jest kulinarnym hitem, za którym przepadają goście. Polecam przepis na obiad, który jest idealny na Boże Narodzenie.

roladki z kurczaka
Canva/sag29
Zenek Martyniuk pomachał baleronem w USA za potężną kasę. Za kiełbaski może kupić synowi mieszkanie

Jak zrobić roladki z kurczaka z mozarellą i papryką?

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g mozzarelli w zalewie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie roladek zaczynamy od umycia papryki i upieczenia jej w 190 stopniach. Pieczemy około 40 minut. Następnie przekładamy do woreczka i zawijamy w folię . Czekamy 20 minut, aż papryka zaparzy się. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się skórki. Usuwamy pestki i kroimy w paseczki.

Siekamy natkę pietruszki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki. Umyte i odsączone piersi kurczaka osuszamy i nacinamy w ich najgrubszej części. Rozcinamy, by powstała tzw. książka. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Te roladki zachwyca waszych gości

Teraz plastry szynki dzielimy na pół i układamy tak, by na siebie nachodziły. Układamy na nich mięso, smarujemy masełkiem z czosnkiem i pietruszką . Z jednej strony układamy mozarellę i paprykę. Teraz zwijamy w roladę.

Mięso podsmażamy na patelni, przekładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Po upływie tego czasu nasze roladki są już gotowe do podania . Smakują z ziemniakami i ulubioną sałatą. Pisaliśmy o tym, jak wyglądała Wigilia w gmachu TVP. Przypominaliśmy, że 15 lat temu zmarł Maciej Kuroń.

roladki z kurczaka
Canva/Mykola Lunov
Wigilijna wieczerza w gmachu TVP. Protestujący politycy na krok nie ruszyli się z budynku
Maciej Kuroń zmarł 15 lat temu w Boże Narodzenie. Rodzina co roku na nowo przeżywa tragedię
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy