Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości
Flaczki po zamojsku są jednym z dań, do których często wracamy. Delikatne i miękkie mięso, aromatyczny bulion i solidna porcja przypraw są sekretem wspaniałego smaku. Flaki po zamojsku mają jeszcze jeden specjalny składnik - koncentrat pomidorowy, który dodaje im wyrazistości.
Flaki to jedno z kultowych dań czasów PRL-u. Flaki gotujemy zwykle na święta, ważne uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie. Flaczki po zamojsku doprawione koncentratem pomidorowym, imbirem, papryką mieloną, gałką muszkatołową i majerankiem są jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji potrawy.
Do przygotowania flaczków po zamojsku potrzebujemy aromatycznego wywaru mięsno- warzywnego. Wywar gotujemy na drobiu i wołowinie z dodatkiem warzyw rosołowych i przypraw, w tym mielonej kurkumy, która wzmocni smak i kolor bulionu.
Same flaki wołowe dokładnie czyścimy, moczymy w zimnej wodzie i dwukrotnie obgotowujemy. Dopiero później wkładamy je do ugotowanego wywaru i gotujemy półtorej godziny. Tak przygotowane flaczki po zamojsku, zachwycają delikatnością i smakiem.
Flaczki po zamojsku z dodatkiem koncentratu pomidorowego
Składniki:
-
1 kg flaków wołowych
-
gałka muszkatołowa
-
słodka papryka mielona
-
ostra papryka mielona
-
mielony imbir
-
suszony majeranek
-
łyżka masła
-
łyżka mąki
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki na wywar:
-
2 udka z kurczaka
-
300 g wołowiny z kością
-
2 korzenie pietruszki
-
pęczek natki pietruszki
-
3 marchewki
-
kawałek selera
-
por
-
cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
mielona kurkuma
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić flaczki po zamojsku? Każdy będzie prosić o dokładkę
Na początku ugotuj bulion: mięso, warzywa (w tym opieczoną cebulę), natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości.
Ugotowany bulion dopraw mieloną kurkumą, solą i pieprzem, przecedź i odstaw. Flaki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie odsącz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu zagotowania.
Flaki ponownie odsącz z wody, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj kolejne 15 minut, odsącz. Flaki przełóż do garnka z przecedzonym bulionem, gotuj na małym ogniu mniej więcej godzinę. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą, imbir, gałkę muszkatołową i majeranek. Flaczki gotuj jeszcze 30 minut.
Pod sam koniec gotowania do flaczków dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z pieczywem.
Z mięsa na którym gotowałeś wywar zrobisz wyśmienity farsz do pierogów . Jeśli chcesz również wykorzystać warzywa rosołowe- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z mięsa i warzyw. Jest idealny do świeżego chleba.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy sos do makaronu. Obiad we włoskim stylu dla zabieganych
-
Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama