Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące w smaku pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.05.2022 21:11

Zaskakujące w smaku pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną

pierogi
canva/lauraag

Szukacie pomysłu na smaczny i niedrogi obiad? Jeśli dziś mieliście rosół, jutro możecie zrobić pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną. Są zaskakujące w smaku i niezwykle pożywne. A ich przygotowanie jest całkiem proste i zajmie wam niewiele czasu.

Pierogi to jedno z najdoskonalszych dań naszej kuchni. To samo ciasto może bowiem skrywać wiele smaków. Możecie je nadziać na słodko i wytrawnie. Słodki farsz to zwykle owoce lub twaróg z cukrem. Wytrawne pierogi możecie zaś nadziać kapustą i grzybami, ziemniakami z twarogiem czy mięsem.

Jednak tak naprawdę warto uruchomić wyobraźnię i wymyślić swoje oryginalne nadzienie. Z tego, co właśnie macie pod ręką, co nie chcecie, by się zmarnowało. Tak właśnie zrodził się pomysł na pierogi z mięsem z rosołu i z kaszą. Jedno i drugie zostało z obiadu, połączyliśmy je więc w niezwykły farsz.

Jak zrobić pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną?

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko

  • ok. 1 szklanka gorącej wody

  • sól

na farsz:

  • ok. 40 dag mięsa gotowanego z rosołu

  • 10 dag suchej kaszy jęczmiennej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki rosołu

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów z mięsem i kaszą

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską.

Kaszę opłucz, ugotuj na półsypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Mięso obierz z kości i skóry, posiekaj. Wymieszaj z kaszą i cebulą. Farsz dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.

Ciasto podziel na 4-5 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niego krążki. Nadziewaj je przygotowanym farszem i dokładnie zlepiaj brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć pierogi, zamieszaj, gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.

Po więcej inspiracji na pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi z rabarbarem, a także na pierogi z białą kiełbasą i chrzanem.

mięso z rosołu
mięso z rosołu

Źródło zdjęcia: canva/enzodebernardo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se