Zaskakujące w smaku pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną
Szukacie pomysłu na smaczny i niedrogi obiad? Jeśli dziś mieliście rosół, jutro możecie zrobić pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną. Są zaskakujące w smaku i niezwykle pożywne. A ich przygotowanie jest całkiem proste i zajmie wam niewiele czasu.
Pierogi to jedno z najdoskonalszych dań naszej kuchni. To samo ciasto może bowiem skrywać wiele smaków. Możecie je nadziać na słodko i wytrawnie. Słodki farsz to zwykle owoce lub twaróg z cukrem. Wytrawne pierogi możecie zaś nadziać kapustą i grzybami, ziemniakami z twarogiem czy mięsem.
Jednak tak naprawdę warto uruchomić wyobraźnię i wymyślić swoje oryginalne nadzienie. Z tego, co właśnie macie pod ręką, co nie chcecie, by się zmarnowało. Tak właśnie zrodził się pomysł na pierogi z mięsem z rosołu i z kaszą. Jedno i drugie zostało z obiadu, połączyliśmy je więc w niezwykły farsz.
Jak zrobić pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną?
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 jajko
ok. 1 szklanka gorącej wody
sól
na farsz:
ok. 40 dag mięsa gotowanego z rosołu
10 dag suchej kaszy jęczmiennej
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki rosołu
pieprz ziołowy
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z mięsem i kaszą
Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską.
Kaszę opłucz, ugotuj na półsypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
Mięso obierz z kości i skóry, posiekaj. Wymieszaj z kaszą i cebulą. Farsz dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.
Ciasto podziel na 4-5 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niego krążki. Nadziewaj je przygotowanym farszem i dokładnie zlepiaj brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć pierogi, zamieszaj, gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.
Po więcej inspiracji na pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi z rabarbarem, a także na pierogi z białą kiełbasą i chrzanem.
Źródło zdjęcia: canva/enzodebernardo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: beszamel.se