Smakosze.pl Porady Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania
canva/ma-no

Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania

4 września 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kto nie lubi frytek? Chyba smakowo pasują każdemu, jednak niektórzy unikają ich, ponieważ są kaloryczne. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. Do wyboru macie dwa proste sposoby ich przygotowania. Wybierzcie ten, który wam bardziej odpowiada.

Frytki są popularnym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Zwykle decydujemy się na nie, zamawiając jedzenie w restauracji lub po prostu mając wybór. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaki z wody, ale też niestety o wiele bardziej kaloryczne i niezdrowe.

Podpowiemy wam więc, jak przygotować frytki, które nie są nasączone tłuszczem. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, mniej tuczące i po prostu zdrowsze. Proponujemy wam dwa sposoby ich przygotowania.

2 pomysły na mniej tłuste frytki

1 sposób — frytki smażone

Frytki tradycyjnie się smaży. Jednak nawet z wykorzystaniem tej techniki można je przygotować tak, by były mniej tłuste. W tym celu trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki zawierające więcej skrobi, np. odmiany Ibis czy Tajfun. Będą one piły mniej tłuszczu w czasie smażenia.

Po obraniu ziemniaków i pokrojeniu w słupki należy je zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej godzinę. W ten sposób z wierzchniej warstwy ziemniaków zostanie usunięty nadmiar skrobi, co przełoży się na ładny kolor usmażonych frytek.

Teraz ziemniaki należy dokładnie osączyć i kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Jest to bardzo ważne, bo gdy temperatura tłuszczu jest zbyt niska, ziemniaki chłoną go więcej.

Drugi sposób — frytki pieczone

Drugi pomysł na mniej tłuste frytki polega na zastąpieniu smażenia pieczeniem. Pokrojone i opłukane ziemniaki należy osuszyć, wymieszać z przyprawami i olejem. Potem trzeba je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 220 st. C.

Sposób na odtłuszczenie frytek

Jeśli smażysz frytki lub przesadziłeś z dodatkiem oleju do pieczonych, to gotowe frytki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu. Najłatwiej zrobić to przy pomocy papierowego ręcznika. Jest dość gruby i miękki i szybko wchłonie zbędny olej.

Wyłóż więc kilkoma warstwami papierowego ręcznika lub serwetek talerz, a potem przełóż na niego frytki. Całość możesz delikatnie potrząsnąć, a także przykryć warstwą ręcznika i lekko dociskać, aż papier zrobi się tłusty.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu oraz przepis Makłowicza na frytki po belgijsku .

ziemniaki
canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy