Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.09.2022 08:58

Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/stevepb z Pixabay

Dynia jest pysznym i zdrowym warzywem, z którego przygotujemy wiele dań, a także ciasta, desery i przetwory. Dynia ma zazwyczaj twardą skórę, przez co ciężko ją obrać i oczyścić. Na szczęście mamy skuteczne sposoby na ułatwienie sobie zadania. Jednym z nich jest upieczenie warzywa.

Sezon na dynię zaraz się rozpocznie, wykorzystaj go więc jak najlepiej i przygotuj wiele pysznych potraw, które będą totalnym hitem na Twoim stole. Poznaj sprawdzony sposób na pokrojenie i obranie dyni ze skóry. Miąższ będzie gotowy do dalszej obróbki w zaledwie 30 minut.

Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć i mieć pyszny dodatek do zup kremów i sałatek. Pestki opłucz z resztek miąższu i dokładnie osusz. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze. Piecz około godzinę w 80 st. C, ostudź i przełóż do szklanego pojemnika.

Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię?

  1. Oczyszczanie dyni rozpocznij od jej umycia. Dzięki temu zanieczyszczenia z powierzchni nie dostaną się do wnętrza warzywa.

  2. Teraz odkrój ogonek dyni i końcówkę z drugiej strony, a potem przekrój dynię na pół.

  3. Przy pomocy łyżki usuń z dyni pestki. Możesz je opłukać, wysuszyć, a potem skubać.

  4. Połówki dyni pokrój na mniejsze cząstki, by łatwiej było obierać je ze skórki. Możesz to zrobić przy pomocy zwykłego noża lub nożyka do obierania ziemniaków.

  5. Jednak jeśli będziesz robić z dyni potrawę pieczoną, duszoną lub gotowaną, najlepszym sposobem na łatwe usunięcie jej skórki będzie upieczenie dyni. Kawałki dyni należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i ewentualnie przyprawami i piec 20-30 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu jest gotowa do obierania, a skórka bez problemu odejdzie od miąższu.

Najlepsze pomysły na wykorzystanie dyni

Z dyni przygotujesz naprawdę wiele wyśmienitych dań, deserów i przekąsek.

  • Zupa krem z dyni. Zupa krem to hit każdej jesieni, ugotujemy ją błyskawicznie. Zupa jest gęsta, kremowa i bardzo pożywna. Możemy ugotować ją z różnymi dodatkami. Osobiście polecam krem z dyni z przyprawą curry. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

  • Dyniowe puree. Puree przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Aksamitny i kremowy dodatek obiadowy podbije Twój stół w sezonie. Puree przygotuj do pieczonego i smażonego mięsa, będzie przepysznie.

  • Dynia marynowana, dżem, konfitura. Z dyni zrobisz również rewelacyjne przetwory na zimę. Marynowana w occie dynia jest świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Dżem i konfitura są idealne do grzanek i pieczywa.

  • Ciasto. Z dyni zrobisz również wyśmienite ciasta. Polecam ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. To smak zbliżającej się jesieni. Podane z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie.

  • Sałatki. Sałatki z pieczoną dynią podbiją każdy stół. Do dyni dodaj ulubione warzywa, roszponkę, rukolę, oprósz pestkami dyni i polej delikatnym sosem. Sałatki to pomysł na lunch, podwieczorek i kolację.

Dynia
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane

Tagi: Danie Zupa Obiad