Galaretka z kurczakiem i jajkami przepiórczymi
Zimne nóżki, czyli po prostu galaretka z kurczakiem i warzywnymi dodatkami to danie, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jest pożywne i smaczne, a przy tym lekkie i nieobciążające organizmu. Taki posiłek "na zimno" to miła odmiana dla tłustych czy gorących potraw, które niekończenie chce się jeść przy wysokich temperaturach. Przepis Magdy Gessler jest nieco urozmaicony. Warto spróbować.
Galaretka z kurczaka jest świetnym pomysłem na szybką przekąskę. Szczególnie przy wysokich temperaturach, gdy nie bardzo mamy ochotę na tłuste, ciężkie potrawy. Przepis Magdy Gessler jest wyjątkowo prosty. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, jak i lekka kolacja.
Przy przygotowywaniu tego typu da, warto pamiętać o przestrzeganiu paru istotnych zasad. By nie wyszły mętne, można zastosować popularny trik, o którym jednak niewiele osób wie . Jeśli szukasz bardziej tradycyjnego przepisu, koniecznie zerknij do jednego z wcześniejszych naszych artykułów, w którym opisujemy jak zrobić to danie krok po kroku .
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czym różni się przepis Magdy Gessler od innych?
Receptura Magdy Gessler na kultowe danie rodem z PRL-u jest doskonała. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a większość czasu zajmuje tak naprawdę czekanie na to, aż galarekta stężeje.
Danie może okazać się nieco wymagające dla laików, zwłaszcza według tradycyjnych przepisów, które zalecają, by mięso gotować bardzo długo, aby wydobyć z nich kolagen. Jednak przepis Magdy Gessler nie wymaga od nas aż takiego "poświęcenia" i pozwala nam skrócić czas przygotowania dzięki użyciu żelatyny.
W czym tkwi sekret galaretki z kurczakiem Magdy Gessler?
Magda Gessler postanowiła nieco zmienić recepturę, i zamiast klasycznego kurzego jaja dodaje do tzw. tymbalików jaja przepiórcze. Dzięki temu galaretka jest jeszcze zdrowsza i nabiera ciekawego smaku.
Składniki:
-
kurczak cały
-
2 marchewki
-
2 cebule
-
pół selera
-
1 pietruszka
-
5 liści laurowych
-
goździki (5-6)
-
2-3 łyżki żelatyny
-
1/2 puszki groszku konserwowego
-
5-7 marynowanych prawdziwków
-
10 jajek przepiórczych
-
natka pietruszki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny. Ugotowane do miękkości mięso studzimy przez chwilę, a następnie oddzielamy mięso, skórę i tłuszcz od kości. Wywar przecedzamy przez sito i rozpuszczamy w nim żelatynę.
W międzyczasie należy ugotować przepiórcze jaja na twardo, obrać je ze skorupki i ułożyć w salaterkach. Odcedzamy grzybki i posiekaj w kostkę. Mięso siekamy, przekładamy do salaterek, dodajemy grzyby, groszek i zalewamy wywarem.
Gdy mięso i wywar całkowicie wystygną, wkładamy je do lodówki i trzymamy je tam, aż stężeją. Przed podaniem zimnych nóżek koniecznie zdejmujemy zgromadzony na nich tłuszcz i posyp siekaną pietruszką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel