Zimne nóżki w pysznym wydaniu
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Czas Smakosza

Najlepszy przepis na zimne nóżki. Nie wyjdą mętne

Zimne nóżki niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u tych najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W trakcie ich przygotowania warto sięgnąć po trik, który sprawi, że potrawa nie będzie mętna. Wystarczy mięso umieścić w zimnej wodzie.

Smakowite zimne nóżki uchodzą za wyjątkowy szlagier naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada się nimi w trakcie karnawału. Niestety, czasami pomimo naszych starań, zimne nóżki wychodzą mętne.

Zimne nóżki już nigdy nie wyjdą mętne

Nie da się ukryć, że zimne nóżki są pysznym frykasem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje je się odrobinę inaczej. Jednak najbardziej pożądaną cechą jest klarowność galaretki.

Czasami zdarza się, że zimne nóżki mętnieją. Wszystkiemu winne jest zalanie mięsa gorącą wodą. Unikniemy rozczarowania, jeżeli podczas gotowania użyjemy zimnej wody. Wówczas zimne nóżki będą wyglądały wyjątkowo kusząco.

Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak galaretkę robi Magda Gessler. Dziś przyszła pora na karnawałowe zimne nóżki. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Gotujmy, mięso powinniśmy namaczać przez kilka godzin. Następnie gotujemy je z przyprawami i warzywami przez 2,5 godziny.

Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwościCzy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwościCzytaj dalej

Mięso na zimne nóżki powinno gotować się na małym ogniu. Przed przecedzeniem galaretki musimy ją ostudzić. Dopiero po tym zabiegu łączymy ją z mięsem. Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w lodówce. Użycie zimnej wody sprawi, że galaretka będzie klarowna. Jednak zimne nóżki możemy uratować w jeszcze jeden sposób.

Jak naprawić mętne zimne nóżki?

Jeżeli nasz wywar na zimne nóżki już zmętniał, możemy go jeszcze uratować. Wystarczy wzbogacić go o mieszankę dwóch składników, które znajdziemy w prawie każdej kuchni. Mowa o jajku i occie. Co z nimi zrobimy?

Białko jajka ubijamy z dwoma łyżkami octu. Taką mieszankę umieszczamy w wywarze. Wszystko należy dokładnie zamieszać, tak aby nasz specyfik rozprowadził się po bazie na ziemne nóżki. Gotowy wywar przecedzamy kilka razy przez sito i gazę.

Bez wątpienia odpowiednio przygotowane zimne nóżki wywołają zachwyt wśród domowników. Karnawał z takim przysmakiem pozostanie na długo w pamięci. Warto pamiętać, że zimne nóżki można przechowywać w lodówce nawet 10 dni.

Proste specjały czasem wychodzą najlepiej. Zimne nóżki to nie jedyny swojski smakołyk, który może wywołać ekscytację. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na wyśmienite szare kluski, które dobrze sprawdzają się w roli obiadu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł