Smakosze.pl
obraz 2021-06-24 083233

Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zimne nóżki - kultowa przekąska krok po kroku

24 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zimne nóżki są klasyką polskiej kuchni, która prym wiedzie głównie na imprezach. Na imprezowym stole nie może zabraknąć obok nich schłodzonego kieliszka wódki, który podkreśli smak galarety. Niżej zdradzamy banalnie łatwy przepis, do którego potrzeba ledwie kilku składników.

Zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa z mięsem i warzywami, jest wyjątkowo aromatyczna, tłusta i treściwa - dlatego stanowi idealną podstawę pod mocny alkohol. Podczas przygotowywania jej warto użyć dużej ilości przypraw, aby danie było jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę przy wyjmowaniu galarety z formy, użyj małych pojemników dla gastronomii z tworzywa sztucznego. W taki sposób ograniczysz zmywanie, a sama galareta będzie znacznie ładniej wyglądała.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na klasyczne zimne nóżki

Składniki:

  • dwie golonki

  • cztery cebule

  • cztery marchwie

  • główka czosnku

  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • żelatyna

  • ocet

Zacznij od posiekania cebuli w bardzo drobną kostkę i podsmażenia jej w dużym garnku. Gdy zrumieni się, wrzuć oczyszczone golonki i smaż je kilka chwil z każdej strony. Następnie zalej je wodą tak, aby całkowicie je przykryła.

Do wody wsyp sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oraz całą główkę czosnku przeciętą na pół. Nie żałuj przypraw, ponieważ golonka musi mieć intensywny smak. Gotuj mięso 4 godziny pod przykryciem. W ostatniej godzinie dodaj rozdrobnioną marchewkę.

Odsącz wywar od stałych składników. Mięso oddziel od kości. Do form wrzuć mięso i marchewkę, zalej je wywarem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z octem oraz kieliszkiem zimnej wódki. Smacznego.

Projekt bez tytułu (83)

Źródło: Janusz_Filipczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >