Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimne nóżki - kultowa przekąska krok po kroku
Adam Moskal
Adam Moskal 24.06.2021 02:00

Zimne nóżki - kultowa przekąska krok po kroku

obraz 2021-06-24 083233
Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zimne nóżki są klasyką polskiej kuchni, która prym wiedzie głównie na imprezach. Na imprezowym stole nie może zabraknąć obok nich schłodzonego kieliszka wódki, który podkreśli smak galarety. Niżej zdradzamy banalnie łatwy przepis, do którego potrzeba ledwie kilku składników.

Zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa z mięsem i warzywami, jest wyjątkowo aromatyczna, tłusta i treściwa - dlatego stanowi idealną podstawę pod mocny alkohol. Podczas przygotowywania jej warto użyć dużej ilości przypraw, aby danie było jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę przy wyjmowaniu galarety z formy, użyj małych pojemników dla gastronomii z tworzywa sztucznego. W taki sposób ograniczysz zmywanie, a sama galareta będzie znacznie ładniej wyglądała.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na klasyczne zimne nóżki

Składniki:

  • dwie golonki

  • cztery cebule

  • cztery marchwie

  • główka czosnku

  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • żelatyna

  • ocet

Zacznij od posiekania cebuli w bardzo drobną kostkę i podsmażenia jej w dużym garnku. Gdy zrumieni się, wrzuć oczyszczone golonki i smaż je kilka chwil z każdej strony. Następnie zalej je wodą tak, aby całkowicie je przykryła.

Do wody wsyp sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oraz całą główkę czosnku przeciętą na pół. Nie żałuj przypraw, ponieważ golonka musi mieć intensywny smak. Gotuj mięso 4 godziny pod przykryciem. W ostatniej godzinie dodaj rozdrobnioną marchewkę.

Odsącz wywar od stałych składników. Mięso oddziel od kości. Do form wrzuć mięso i marchewkę, zalej je wywarem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z octem oraz kieliszkiem zimnej wódki. Smacznego.

Projekt bez tytułu (83)
undefined

Źródło: Janusz_Filipczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ocet Przepis